12-09-2021

Gubici na mreži potrošače koštali 21,3 miliona eura

Tehnički gubici na elektromreži u distributivnom i prenosnom sistemu prošle godine su iznosili 492,44 gigavat sata (GWh), što je potrošače električne energije koštalo 21,3 miliona eura.


Ilustracija, Foto: Pexels

Od toga su gubici u prenosnom sistemu koštali 9,2 miliona, a u distributivnom 12 miliona eura, pokazali su podaci Regulatorne agencija za energetiku (REGAGEN), Crnogorskog elektrodistributivnog (CEDIS) i elektroprenosnog sistema (CGES).

Tehnički gubici na elektromreži u distributivnom i prenosnom sistemu su u odnosu na 2019. godinu smanjeni za deset GWh, piše Dan.

List nije uspio da od energetskih kompanija dobije podatke koliko je svaki potrošač, građanin ili preduzeće, plaćao u prosjeku na godišnjem nivou za gubitke na mreži. Međutim, ukoliko se uzme brojka CEDIS-a da struju distribuiraju do 410 hiljada potrošača, dolazi se do podatka da je svaki od njih za tehničke gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu u prošloj godini platio skoro 52 eura.

Taj broj se dobija podjelom ukupno plaćenog novca za gubitke sa brojem potrošača.

Iz CGES-a su na pitanje o prosječnom iznosu koji su potrošači plaćali za gubitke u prenosu kazali da je prosječna cijena nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka na godišnjem nivou iznosila 55,4 eura po megavat satu, odnosno od 51,49 eura po megavat satu u martu, kada je bila najniža, do 57,35 eura po megavat satu u januaru, kada je bila najviša.

Gubici u prenosnom sistemu prošle godine su iznosili 163,6 GWh i bili su veći u nominalnom iznosu, a manji u procentualnom u odnosu na 2019. godinu. Gubici u prenosnom sistemu prošle godine su bili 1,82 odsto od ukupne energije, dok su 2019. godine iznosili 146,5 GWh, što je tada bilo 2,13 odsto.


Izvor: portal RTCG