08-05-2014

Gvozdenović: Ove godine očekujemo 1,5 miliona turista

U crnogorskom Ministarstvu turizma očekuju da će, ove godine, našu zemlju posjetiti preko milion ipo turista. Kako kaže resorni ministar Branimir Gvozdenović, što se turizma tiče, najave za ovu godinu su dobre. Kazao je da očekuju da će tempo rasta ove godine biti na nivou prošle.

Gvozdenović: Ove godine očekujemo 1,5 miliona turista | Radio Televizija Budva

„Naš cilj je da podignemo ukupnu energiju vezanu za turizam i na taj način ostvarimo ozbiljne rezultate u narednom periodu. U ovoj godini takođe očekujemo tempo rasta koji je ostvaren u prošloj godini. Očekujemo oko 10 miliona noćenja i da broj turista koji će posjetiti Crnu Goru pređe 1,5 milion. Broj letova koji je ugovoren ove godine je oko 10 odsto veći nego prošle, a broj noćenja koji imamo u ovom kvartalu je osam odsto veći nego prošle godine“, rekao je Gvozdenović nakon sjednice Savjeta za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona.

Gvozdenović je ocijenio da se ostvaruje agenda reformi, usvojena prošle godine.

„Turistička sezona je duža imamo i više turista i povećanje prometa po svakom turisti koji dolazi. Ključna stvar na kojoj radimo je da Crna Gora bude jedinstvena turistička destinacija i da značajniju turističku poziciju zauzme sjever Crne Gore“, kazao je ministar, naglašavajući da je, u tom pravcu, pripremljeno niz projekata koji su, prije svega, vezani za Bjelasicu i Komove.

Najavio je da će narednih dana biti objavljeni značajni tenderi za valorizaciju potenicijala na Bjelasici. Gvozdenović je saopštio i da će akcenat, takođe, staviti na nacionalne parkove i stavljanje u funkciju trenutno nefunkcionalnih hotela na sjeveru Crne Gore.

Savjet za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona, koji je danas održao prvu sjednicu, sastajaće se dva puta godišnje, a po zajedničkoj procjeni, može i više puta, kazao je Gvozdenović.

„Savjet treba da obezbjedi da se turizam u Crnoj Gori, koji čini 20 odsto BDP-a, razvija onim tempom koji je definisan ekonomskom politikom Vlade. Očekujemo da ćemo realizovati plan koji je definisao Svjetski savjet za turizam i putovanja, a to je da Crna Gora bude najbrže rastuća turistička destinacija narednih 10 godina. I da u turizmu u narednih 10 godina imamo preko 60.000 radnih mjesta“, kazao je Gvozdenović, naglašavajući da će akcenat biti stavljen na elitni turizam i na poboljšanje kapaciteta hotala sa četiri i pet zvjezdica.