15-11-2023

Irena Radović kandidatkinja za guvernerku CBCG

Kabinet predsjednika države Jakova Milatovića obavijestio je jutros Vladu Crne Gore da će direktoricu Investiciono-razvojnog fonda Irenu Radović predložiti za guvernerku Centralne Banke Crne Gore (CBCG). To je potvrđeno Portalu RTCG iz Vlade.


Irena Radović, Foto: IRF

Godinama unazad na čelu CBCG je Radoje Žugić.

Predsjednik Milatović ranije je izjavio da nije zadovoljan radom CBCG, te da je bilo više kriza i afera.

Radović je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa, a magistarske studije iz međunarodnih odnosa završila je na Kraljevskom koledžu Univerziteta Kembridž u Ujedinjenom Kraljevstvu. Magistraturu ekonomskih nauka stekla na Konzorcijumu za istraživanja i obrazovanje u primjenjenoj ekonomiji (CORIPE) u Italiji 2003. godine.

Odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu Crne Gore 2009. godine, stekavši zvanje doktora ekonomskih nauka.

Bila je angažovana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a obavljala je i značajne funkcije u crnogorskoj diplomatiji.

Za viceguvernerku Centralne banke za kontrolu bankarskog sistema, koju dužnost je obavljala uporedo s dužnošću članice Savjeta Centralne banke, potpredsjednice Investicionog komiteta Centralne banke i pridružene članice nacionalnog Savjeta za finansijsku stabilnost, imenovana je u martu 2017.

Od 2019. godine do imenovanja na mjesto izvršne direktorice Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore angažovana je kao konsultant Financial Markets International, Inc.

Radovićeva je dobitnica je zlatne medalje i povelje Univerzalne lige za javno dobro, a princ Albert II od Monaka 2014.godine ju je odlikovao ordenom Viteza reda Svetog Karla.


(Portal RTCG)