21-06-2018

Ishrana tokom ljetnjeg perioda

Ishrana tokom najtoplijeg dijela godine vrlo je važna za zdravo funkcionisanje našeg organizma. Ispravnim odabirom namirnica možemo učiniti da se tokom ljeta osjećamo bolje i lakše podnosimo vrućine.

Ishrana tokom ljetnjeg perioda | Radio Televizija Budva

Svako godišnje doba na različite načine utiče na rad našeg organizma. Dok vladaju ljetne vrućine, najviše prija laka hrana, pripremljena na brz i jednostavan način.

U ljetnoj ishrani dobro je smanjiti unos mesa i što češće ga zamijeniti ribom. Dakle, trebalo bi da preovladava značajan unos složenih ugljenih hidrata, svježeg povrća i voća te maslinovog ulja.

Od slatkog voća tokom viskoh temperatura preporučuju se jabuke, marelice, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje i šljive.
Povrće ne treba izbjegavati, sve zavisi od ukusa ali ono što je najpodnošljivije za organizam su tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci i cvjetača.

Ono što nikako ne treba izostaviti je svakodnevan unos tečnosti. Prije svega voda, cijeđeni sokovi, voćni jogurti te šejkovi su samo neki od napitaka koji će vas osvježiti tokom ljeta.

Velike količine alkohola nisu preporučljive jer mogu dovesti do gubitka energije...

Fokusirajte se na pozitivne strane zdrave ishrane, Vaše tijelo će vam biti zahvalno.