01-09-2020

Istorijski pad BDP-a Brazila, zbog pandemije, propalo 11 godina truda

Brazil je u danas objavio da je imao rekordni pad bruto domaćeg proizvoda od 9,7 odsto u drugom ovogodišnjem tromjesečju zbog pandemije, čime je ušao u recesiju, iako je masovni program pomoći spriječio veću štetu.


Brazilija, Foto: Pixabay

Te brojke koje je objavio Zavod za statistiku (IBGE) lošije su od prognoza analitičara za ekonomski dnevnik "Valor", koji su prognozirali pad od 9,2 odsto u toj zemlji sa 212 miliona stanovnika, drugoj po broju umrlih u svijetu od KOVIDA-19, poslije Sjedinjenih Država.

Od početka januara do kraja marta, najveća ekonomija Latinske Amerike pala je za 2,5 odsto, po revidiranoj računici objavljenoj danas.

"BDP je sada na istom nivou kao i krajem 2009. godine, usred međunarodne finansijske krize", navodi se u saopštenju IBGE.

Po tom institutu, smanjenje je rekordno u industrijskom sektoru (-12,3 odsto) i sektoru usluga (-9,7 odsto).

Ipak, pad je niži od 11,1 odsto, prvobitno predviđenih u maju, dijelom zahvaljujući velikoj pomoći Vlade, posebno isplatama najsiromašnijima, čime je ublažen kolaps potražnje.

Zahvaljujući toj pomoći, Brazil je uspio da relativno ublaži šok u poređenju s podacima za drugi kvartal drugih latinoameričkih zemalja kao što su Meksiko (-17,1 odsto), Čile (-13, 4) ili razvijene zemlje poput Velike Britanije (-20,4 odsto), Španije (-18,5) ili Francuske (-13,8 odsto).

Analitičari očekuju oporavak u trećem kvartalu (+ 5,4 odsto), a Ministarstvo ekonomije procjenjuje da će smanjenje aktivnosti tokom cijele 2020. godine iznositi 4,7 odsto. Analitičari koje je konsultovalo nedjeljno istraživanje Centralne banke "Focus" nešto su manje optimistični (-5,28 odsto).

Od aprila, brazilska država odobrava po 600 reala (110 dolara) svakog mjeseca, što ponekad može da dostigne i 1.200 reala, za 66,4 miliona Brazilaca gotovo trećinu stanovništva, posebno najsiromašnijih koji zavise od neformalne ekonomije.

Mjere pomoći, koje takođe uključuju smanjenje nameta ili ukidanje poreza, državu koštaju više od 500 milijardi reala (77 milijardi evra) ili 7,3 BDP-a predviđenih za 2020. godinu.
Brazilski ekonomski institut Fondacije Getulio Vargas predviđa da se javni dug penje sa 75,8 odsto na 96 odsto BDP-a.

Ubrzo po objavljivanju podataka o BDP-u Vlada je danas najavila četvoromjesečno produženje dodatka za najsiromašnije, ali u polovini iznosa (300 reala, 55 dolara) što bi moglo uticati na oporavak privrede.

Ekstremnodesničarski predsjednik Brazila, Žair Bolsonaro, više puta je umanjivao značaj pandemije koja je u Brazilu odnijela više od 121.000 života i kritikovao sanitarne mjere koje su preduzimali guverneri saveznih država.

Brazilska ekonomija je ušla u recesiju dok se već borila za oporavak od istorijske krize 2015. (-3,5 odsto) i 2016. (-3,3 odsto).


Izvor: Beta