21-09-2020

Iz ministarskih fotelja u skupštinske klupe

Budući, 27. skupštinski saziv, koji će biti konstituisan u srijedu, 23. septembra, biće značajno drugačiji od prethodnog.

Iz ministarskih fotelja u skupštinske klupe | Radio Televizija Budva

I pored dobro poznatih imena kojima je poslanički posao „u krvi“, građani će imati priliku da čuju i vide gotovo polovinu novih lica.

Prvi put iz plenarne sale čuće poslanike Demokrata, koji su bojkotovali čitav prethodni mandat parlamenta.

Biće zanimljivo u poslaničkim klupama vidjeti i one koji su odavno već potpuno naviknuti na ministarske fotelje, piše Pobjeda.

Najviše raznolik po broju i sastavu partija biće poslanički klub koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koju predvodi Zdravko Krivokapić. Činiće ga Demokratski front, koji je već sastavljen od tri konstituenta – Nova srpska demokratija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija, zatim Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Jugoslovenska komunistička partija, Srpska radikalna stranka, te Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde.

Najstariji među 27 poslanika po skupštinskom stažu je Predrag Bulatović iz DF-a, a najmlađi biće predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić. Osim Bulatovića, još devet imena dobro su poznata građanima. To su poslanici DF-a: Branko Radulović, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Branka Bošnjak, Slaven Radunović, Strahinja Bulajić, Milan Knežević, Jovan Jole Vučurović, Radoš Zečević.

Među novim licima biće nosilac liste Zdravko Krivokapić, koji je profesor Mašinskog fakulteta. Prvi put u poslaničku klupu sješće Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore, kao i Vladimir Joković, prvi čovjek SNP-a. Građani će u naredne četiri godine gledati doktora Vladimira Dobričanina kao poslanika Ujedinjene Crne Gore. Među novim poslanicima, između ostalih, biće Marko Kovačević, portparol Nove, zatim Simonida Kordić iz Nove, Vladan Raičević iz nikšićkog PZP-a, Jelena Božović iz beranskog odbora Nove, Dragan Bojović iz DNP-a, Jovanka Bogavac iz beranskog PZP-a, kao i Milo Božović iz budvanskog DF-a. Kandidat za poslanika je aktuelni predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je poslaničku funkciju obavljao od 2009. do 2012. i od 2013. do aprila 2014. godine, od kada je na funkciji predsjednika Opštine Berane.

Stari kadrovi DPS-a činiće značajan dio i novog poslaničkog kluba te partije. Među 30 poslanika biće prvi na listi – Duško Marković, aktuelni premijer, kao i više aktuelnih ministara. U Skupštini će biti Predrag Bošković, koji je do sada promijenio više ministarskih fotelja - u resorima rada i socijalnog staranja, ekonomije, prosvjete i odbrane, zatim Milutin Simović, ministar poljoprivrede, Mevludin Nuhodžić – unutrašnjih poslova, Dragica Sekulić – ekonomije, Zoran Pažin – pravde, Nikola Janović – sporta, Suzana Pribilović – javne uprave.

Među poslanicima koji su ostali „vjerni“ Skupštini je i najstariji po parlamentarnom stažu - Miodrag Vuković. Građani će i dalje gledati u Skupštini Branimira Gvozdenovića, Aleksandru Vuković, Nikolu Rakočevića, Petra Ivanovića, Halila Dukovića, Dragutina Papovića, Martu Šćepanović, Miloša Nikolića, Daliborku Pejović, Branka Čavora, Danijela Živkovića. Najveće „osvježenje“ biće Gordana Đurović, bivša ministarka evropskih integracija. Kandidat za poslanika je i Ivan Vuković, aktuelni gradonačelnik Podgorice, zatim Jevto Eraković, aktuelni direktor KC, te predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović. Nova lica biće predsjednik podgoričkog odbora DPS Časlav Vešović, šef nikšićkog odbora DPS Ivan Mitrović, te predsjednica kluba odbornika DPS-a u Skupštini Bijelog Polja Vesna Pavićević, kao i aktuelni predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević.

Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Zdenka Popović sa liste „Mir je naša nacija“ konačno će ući u skupštinske klupe. Iako su bili poslanici i u prethodnom sazivu, zbog bojkota nikada nijesu ušli u plenarnu salu. Nova lica u klupama Demokrata biće Dragan Krapović, bivši predsjednik SO Budva, zatim Stevan Katić koji je aktuelni predsjednik Opštine Herceg Novi, Tamara Vujović, odbornica Demokrata iz Herceg Novog, predsjednik petnjičkog odbora Demokrata Albin Ćeman, te potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović. U klubu Demokrata i Demosa biće Miodrag Lekić, predsjednik Demosa, koji je sjedio u poslaničkoj klupi i tokom prethodnog mandata.

Čelnik koalicije „Crno na bijelo“ i predsjednik Ure Dritan Abazović ući će u parlament nakon duge pauze, jer je i on, sa poslanicima Demokrata, bojkotovao čitav prošli mandat Skupštine. Koalicija će imati još tri poslanika – Boženu Jelušić, koja je predsjednica budvanskog odbora Ure, zatim potpredsjednika partije Miloša Konatara i kardiohirurga Srđana Pavićevića.

SD će predstavljati poznata imena – aktuelni predsjednik Skupštine Ivan Brajović, Boris Mugoša koji je bio poslanik i u prošlom mandatu, a Damir Šehović će iz fotelje ministra prosvjete sjesti u skupštinsku klupu.

Nosilac liste BS Ervin Ibrahimović i u ovom mandatu će zastupati Bošnjake u Skupštini, ali uz njega još i potpredsjednik OO BS Bijelo Polje Amer Smailović i predsjednica Foruma žena BS Kenana Strujić-Harnić.

SDP će predstavljati „stari“ poslanici - Draginja Vuksanović- Stanković, predsjednica partije, i Raško Konjević, zamjenik predsjednika SDP-a. Iz Skupštine odlazi Ranko Krivokapić, počasni predsjednik SDP-a, jer je bio treći kandidat na listi SDPa koja je osvojila samo dva mandata. Krivokapić je bio poslanik u sedam saziva, a na čelu Skupštine proveo je tri mandata – od 2003. do 2016. godine.

Albance će u budućem sazivu predstavljati dva poslanika, za razliku od prethodnog mandata kada je jedini poslanik albanske partije bio Genci Nimanbegu. Albanska koalicija „Jednoglasno“, koju čine Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez u Crnoj Gori, dobila je jedan poslanički mandat koji će pripasti Fatmiru Đeki, nosiocu liste. Genci Nimanbegu mogao bi predstavljati albansku listu ,,Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj“, koja ima jedan mandat, jer je prvi na listi Nik Đeljošaj, aktuelni predsjednik Opštine Tuzi.

Tako će izgledati Skupština nakon konstituisanja, ali bi formiranje vlade moglo značajno uticati na sastav parlamenta. Biće ostavki na poslanička mjesta predstavnika tri koalicije koje čine većinu i preuzimanje funkcija u izvršnoj vlasti. U tom slučaju, poslanike koji podnesu ostavke zamijeniće sljedeći na izbornim listama.

Manje žena u poslaničkim klupama

Novi sastav parlamenta činiće i 18 žena, odnosno 22,2 odsto, što je 7 odsto manje nego u prethodnom sazivu. Skupština Crne Gore završila je mandat sa 24 žene u poslaničkim klupama, što je 29,63 odsto. DPS imaće 7 pripadnica manje zastupljenog pola, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ – 6. U poslaničkim klupama koalicije „Mir je naša nacija“ sjedjeće dvije žene.

Po jedna pripadnica manje zastupljenog pola biće u klubovima koalicije „Crno na bijelo“, Bošnjačke stranke i SDP-a. Najbrojniji poslanički klubovi „držali“ su se puke zakonske norme da je žena među svaka četiri kandidata, iako se deklarativno zalažu da procenat žena na listama bude 40 odsto.

Pozitivan primjer je SDP koja ima dva mandata, a jedan je pripao ženi koja je i jedina predsjednica parlamentarne partije u Crnoj Gori. Draginja Vuksanović- Stanković jedina je žena koja je bila nosilac izborne liste na parlamentarnim izborima. Bošnjačka stranka je, takođe, pozitivan primjer, jer od osvojena tri poslanička mjesta jedno će zauzeti žena – Kenana Strujić-Harbić.