20-11-2023

Izvedena monodrama -Nadežda Petrović- povodom 150 godina od rođenja

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u petak je u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” izvedena monodrama Nadežda Petrović povodom 150 godina od rođenja.

Izvedena monodrama -Nadežda Petrović- povodom 150 godina od rođenja | Radio Televizija Budva

Foto: JU Muzeji i galerije Budva

Neposredno prije izvođenja monodrame Nadežda Petrović prisutnima se obratila mr Lucija Đurašković koja je u kratkim crtama podsjetila na život i djelo velike umjetnice.

Glumica Biljana Đurović predstavila se publici u ulozi Nadežde Petrović. Istoimenu monodramu režirao je Božidar Đurović, a urađena je u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Za ulogu legendarne slikarke u monodrami za koju je sama adaptirala tekst na osnovu autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz knjige „Boje i barut” Olgice Cice, i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, Biljana Đurović osvojila je Zlatnog viteza u Moskvi, priznanje Glumac Evrope, nagradu za najbolju monodramu u Istočnom Sarajevu, nagradu na najbolju žensku ulogu na festivalima u Albaniji, Bugarskoj, Makedoniji i mnoge druge.

„Radnja predstave smještena je poslednjeg dana slikarkinog života u sobi valjevske bolnice, 3. aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, ova znamenita žena preispituje (ne)moć umjetnosti u ratu, razmišljajući „o čudu života i smrtiˮ bezuspješno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima. U svojim sjećanjima ona oživljava slike Stare Srbije i Maćedonije iz 1903, slike borbe protiv aneksije Bosne i Hercegovine 1908, slike valjevske Srbije 1915. oboljele od pjegavog tifusa ... i to je njen lament nad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku otadžbine. ”