17-08-2023

Izvještaji „ad limina” kotorskih biskupa Svetoj Stolici na VII festivalu „Ćirilicom“ 24. avgust

Knjiga "La relazioni `ad limina` dei vescovi di Cattaro alla Santa Sede (1592-1708)" u kojoj su objavljeni izvještaja kotorskih biskupa Svetoj Stolici nastala je u saradnji Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore i Istorijskog instituta Mađarske.


Foto: JU Narodna Biblioteka Budva

Dr Antal Molnar, generalni direktor Istraživačkog centra za humanističke nauke i direktor Istorijskog instituta Budimpešta, bavi se već dugi niz godina crkvenom istorijom balkanskih naroda, a posljednjih trideset istražuje arhive Vatikana. U Vatikanskom apostolskom arhivu je, sistematizovane i čuvane u jednoj kutiji, otkrio izvještaje kotorskih biskupa između 1592. i 1708. U okviru vremenskih granica od 116 godina sačuvani su podaci 32 "ad limina" pohoda sedam biskupa, koji su izvještaj podnijeli u 30 navrata, na svakih tri ili pet godina.

Govoreći o svom interesovanju za ovaj dio Balkana i radu na otkrivanju izvora vezanih za Boku, Molnar ističe da je istorija Crne Gore i te kako uzbudljiva i u poređenju sa Evropom, što se možda bolje vidi posmatrano sa strane nego iznutra: „To možemo pojasniti time da je smještena na granicama velikih svjetskih kultura i religija. NJeno pravoslavlje od kraja 17. vijeka uspjelo je stati na čelo zemlje, dok su primorski gradovi, u prvom redu Kotor, važili za posljednje bastione katoličkog svijeta. Kotorska je istorija posebno bogata, Kotor je u srednjem vijeku bio dostojan rival Dubrovniku i jedno od najvažnijih ishodišta balkanske trgovine, a od 16. vijeka i posljednja straža zapadnog hrišćanstva, koja je istovremeno kontinuirano održavala veoma bogat sistem političkih, ekonomskih i vjersko-kulturnih veza sa crnogorskim zaleđem. Istorija Boke Kotorske u malom, na koncentrisan način predstavlja i laboratoriju istočnog jadranskog priobalja, pa njeno izučavanje nudi brojne pouke“.

Stoga je i najveća vrijednost Vatikanskih spisa upravo u tome što pružaju opsežnu sliku o crkvenim institucijama, sveštenicima i redovnicima, bratovštinama, katoličkom i pravoslavnom stanovništvu Kotorske biskupije, kao i naporima kotorskih biskupa u interesu crkvene obnove.

O knjizi „Izvještaji "ad limina" kotorskih biskupa Svetoj Stolici (1592-1708)“ govoriće, pored priređivača Antala Molnara i Radoslava Raspopovića, i istoričarka Katarina Mitrović i kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati.