10-07-2020

Još 58 slučajeva koronavirusa, bez novih u Budvi

Od posljednjeg presjeka laboratorije IJZ obradile su 458 uzoraka od kojih je 58 pozitivnih na koronavirus, saopštio je direktor IJZ Boban Mugoša. Kako je kazao, tokom dana prijavljene su i dvije smrti iz Opšte bolnice Berane i kod ovih osoba se vrši analiza da li se radi o Kovid infekciji.



Uzorci su distribuirani na sljedeći način:

Rožaje 19

Berane 14

Podgorica 13

Bar 5

Cetinje 3

Kotor 2

Bijelo Polje 1

Nikšić 1

Od početka juna ukupan broj registrovanih slučajeva je 753, sa deset potvrđenih smrtnih ishoda, trenutno imamo deset oporavljenih, i samim tim broj trenutno aktivnih slučajeva je 733", istakao je Mugoša.

Prema najnovijim podacima, u Budvi su aktivna 32 slučaja koronavirusa.

"Imamo jednu ozbiljnu situaciju, s ozbiljnim brojem oboljelih i infekcijom koja se širi. Ulažu se veliki napori da se infekcija obuzda. Međutim, moram reći da je ovako nešto bilo za očekivati, s obzirom da je bio period jednog zatišja gdje nismo imali slučajeva, gdje je došlo do opuštanja u poštovanju mjera i velikog broja slučajeva koji su se pojavili odjednom, usled importacije koja se zadesila u kratkom periodu i širenja zbog toga što su importacije bile vezane za ljude koji su bili na nekim događajima koji su rizični i događaje koji su sadržali veliki broj ljudi. Radi se o svadbama na kojima je takođe bilo ljudi koji su inficirani, a došli su do inostranstva", kazao je on i dodao:

"Jako je teško kontrolisati širenje infekcije. Ali, kao što vidite, ulažemo napored i siguran sam da će doći do toga", zaključio je Mugoša.