03-06-2022

Jovanović: Važno je motivisati djecu da se školuju za rad u turizmu

Početak ljetnje turističke sezone znatno je uspješniji nego u prethodne dvije godine, a među ugostiteljima postoji tendencija da predstojeći mjeseci budu što plodonosniji. Ipak, ono što opstruira turističku privredu jeste nedostatak radne snage, te predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović poziva na reformu obrazovnog sistema s ciljem motivisanja mladih da se bave poslovima u ugostiteljstvu.

Jovanović: Važno je motivisati djecu da se školuju za rad u turizmu | Radio Televizija Budva

Forto: arhiva

Početkom ljetnje turističke sezone ugostitelji bilježe znatno bolje rezultate nego u prethodne dvije godine, iako još uvijek nije postignut nivo iz 2019. godine, kazao je za Polis Aleksandar Jovanović iz Udruženja ugostitelja Budve. Ipak, dodaje, postoji težnja da ova sezona bude što plodonosnija i traje što duže.

"Znači ima turista, ima nekih dešavanja i to sve ide nekom uzlaznom putanjom", kazao je Jovanović.

Gorući problem, prema riječima našeg sagovornika, je nedostatak radne snage te Jovanović poziva na usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama u turizmu i ugostiteljstvu.

"To je problem koji egzistira unazad nekoliko godina, a čini mi se da ove godine nije bio nikad izraženiji, tako da će to biti veliki problem u budućnosti crnogorskog turizma i ukoliko se naše školstvo i naše obrazovanje ne usklade sa potrebama privrede biće zaista teško naći radnu snagu i taj neki servis koji treba da pružimo turistima biće teško bez adekvatne i kvalifikovane radne snage obaviti", kazao je Jovanović.

A na pitanje da li je mala zarada problem zbog kog je sve manje kadra u ugostiteljstvu on kaže:

"Mislim da u ovom trenutku zarada nije problem. Ako je u prošlosti to bio problem, sada više nije, zaiste su se plate povećale u ugostiteljstvu, čak da mislim da je vrlo poželjno u tom smislu raditi u ugostiteljstvu, ako uporedimo sa ostalim branšama. Mislim da smo izgubili jedan korak, da obrazovanje nije pratilo potrebe privrede, korona koja se desila, ljudi koji su promijenili branšu i otišli u inostranstvo, tako da malo tržište rada kao što je Crna Gora to teško podnosi. Sam taj stimulans kada su u pitanju finansije mislim da to nije razlog i ja pozivam ljude da pokušaju da nađu svoj posao, ako ne tokom čitave godine onda sezonski u ugostiteljstvu i da je to prilika da se jako lijepo zaradi" poručio je Jovanović.

Radnu snagu mahom crpimo iz okolnih zemalja, te ostaje žal što je sve manje mladih iz Crne Gore zainteresovano za zaposlenje u turizmu i ugostiteljstvu. Upravo iz tog razloga akcenat je na obrazovanju, važno je motivisati djecu da se školuju za rad u turizmu kako bi se pokrile potrebe turističke privrede naše zemlje, zaključio je Jovanović.

J.M.