16-07-2020

Kako prekinuti opasnu naviku da dijete spava s vama u krevetu

Pedijatri ističu da beba nikada ne treba da spava s roditeljima u krevetu zbog povećanog rizika od gušenja, sindroma iznenadne smrti djeteta i drugih opasnih situacija.

Kako prekinuti opasnu naviku da dijete spava s vama u krevetu | Radio Televizija Budva

Foto: Halobeba.rs
Nekada jastuk, prekrivač ili bilo šta drugo u blizini može dovesti do gušenja i opasnosti za bebu.

Ipak, bez obzira na upozorenja, postoji veliki broj roditelja koji spavaju s djetetom.

Postoje načini na koje možete prestati s tim i početi bebu navikavati da spava u krevecu.

Kada je vrijeme da prestanete spavati s bebom?

Američka akademija pedijatara je protiv zajedničkog spavanja uvijek, a naročito s bebama mlađim od četiri mjeseca. Oni predlažu da beba spava u istoj prostoriji s roditeljima, ali u krevecu, barem prvih šest mjeseci, a najbolje bi bilo tokom cijele prve godine. Spavanje u istoj prostoriji znatno umanjuje rizik od SIDS-a.

Prelazak iz roditeljskog kreveta u krevetac može biti nezgodan u bilo kom uzrastu. Imajte na umu da se neke najveće razvojne promjene dešavaju u periodu između devetog i dvanaestog mjeseca, a one pomažu bebi da postane samostalnija i da stvara bolju komunikaciju s vama.

Savjeti za lakše privikavanje:

Razgovarajte s djetetom o planovima


Čitajte bebi knjige o bebama koje spavaju, o sreći i odmoru mame i tate kada su one u svom krevecu. Pričajte da je dan za igru i zabavu, a noć za spavanje.

Odaberite sopstveni pristup

Postoji mnogo dobrih načina, a vi morate da pronađete onaj koji odgovara vašoj porodici i bebinom temperamentu. Neke bebe se lakše naviknu kada roditelj sjedi pored, sigurnije su. Drugima je lakše kada ih ostave same. O ovome možete porazgovarati s pedijatrom ukoliko ni sami niste sigurni.

Upornost je ključna

Kada odaberete način koji vama najviše odgovara, držite se toga. U najvećem broju slučajeva, navikavanje traje do 3 sedmice. Vrlo je vjerovatno da će beba na početku protestovati, što je sasvim normalno. Budite uporni.

Isplanirajte ovo kao veliki projekat

I vi i vaš partner morate biti na istoj strani, naročito kada se beba budi usred noći. Morate pružati podršku jedno drugom. Sjetite se da je ovo samo jedan od koraka u ohrabrivanju bebe da bude samostalnija, piše Yumama.