03-02-2021

Koji su najbolji načini za pripremu kafe?

S obzirom da je zima u punom jeku, a mjere koje sprečavaju širenje koronavirusa onemogućuju ljudima da se počaste toplim napitkom u kafiću, mnogi se okreću pripremi kafe u svoja četiri zida. Daily Mail razgovarao je sa šest stručnjaka i otkrio koji su najbolji načini za pripremu toplih napitaka u svom domu.


Ilustracija, Foto: Pexels/Kaboompics


Iako će mnogi ujutro zgrabiti kuvalo za vodu i napraviti kafu što je brže moguće, postupak bi zapravo trebao biti promišljen, tvrde stručnjaci. Dvije najčešće pogreške kod kuhanja kafe su korišćenje kipuće vode i to što ljudi ne prate uputstva za pripremu, prenosi Večernji.hr

Voda iz slavine razlikuje se u cijeloj zemlji, a ako živite na području vode sa puno minerala, preporučuje se upotreba filtera za vodu. Bolje je ne upotrebljavati kipuću vodu jer će ona spržiti talog kave. Najbolje je sačekati minut nakon što kuvalo završi s grijanjem vode.

Trebate voditi računa i o zrnima kave. Stručnjaci smatraju da je bolje potrošiti više novca na kvalitetnija i ukusnija zrna nego na skupe aparate i pribor za pravljenje.

Savršen recept

Takođe, neophodno je pronaći savršenu razmjeru kafe i vode te tu količinu koristiti svaki dan. Na primjer, dobar recept za kafu jeste 70 grama kafe na jedan litar vode. Vodu prelijte preko mljevenih zrna kafe, pomiješajte nakon 30 sekundi i nakon četiri minuta možete piti kavu. Važno je i gdje držite svoju kafu. Kafa bi se uvijek trebala držati u čvrsto zatvorenoj posudi što dalje od frižidera. Vrlo je delikatna namirnica i trebala bi izbjegavati kiseonik, vlagu i mirise druge hrane.


(Večernji.hr)