07-12-2022

Kolekcija „Pučina“ Budvanke Sare Nikolić na Fashion Week-u u Milanu

Budvanka Sara Nikolić završila je Osnovnu školu ,,Stefan Mitrov Ljubiša" i Srednju mješovitu školu "Danilo Kiš u Budvi. Bez obzira na ekonomski smjer koji je završila u srednjoj školi, oduvjek je, kako kaže, iskazivala ljubav prema modi i umjetnosti, što je mogla vidjeti njena uža i šira porodica kroz njene crteže tokom djetinjstva.


Foto: privatna arhiva

Od ranog djetinjstva sanjala o modi

Kad god su me pitali šta bih željela da upišem kad porastem, uglavnom je odgovor bio modni dizajn. Takođe sam se od svoje 12 pa do sve do punoljestva bavila manekenstvom, što je opet povezano sa modom i modnim svijetom. Modni dizajn sam upisala 2019. godine na Fakultetu Savremenih umetnosti i isti završila ove godine. U pitanju su trogodišnje studije, gdje sam bila dva puta stipendirana od strane fakulteta i gdje sam ujedno bila jedan od najboljih studenata u svojoj klasi. Tokom studiranja imala sam priliku da učestvujem na određenim konkursima, pa sam tako u decembru 2021. dobila priliku da prođem u uži krug žirirane izložbe ULUPUDS-a sekcije za tekstil i savremeno odjevanje Tiso "Prenesi dalje..." i svoj realizovan model baraknog korseta predstavim na ovoj izložbi u Manakovoj kući u Beogradu", otkriva Sara za naš Portal.

Još jedan uspjeh obilježio je i obojio modni poziv 21-godišnje Budvanke. Na konkursu ,,ECOLUTION-sustainable fashion" koji je objavio SFW (Serbia Fashion Week) na početku ove godine, ušla je u prvi krug pobjednika koji su imali priliku da predstave svoju kolekciju od realizovanih deset odjevnih predmeta, na reviji održanoj 30. aprila ove godine.


Foto: privatna arhiva

Ekološka svijest i u modnim kreacijama

"Tokom mjeseca marta, pa sve do kraja aprila, ja sam bila u potpunosti posvećena izradi ove kolekcije, koju sam realizovala u postorijama fakulteta, gdje sam takođe dobila podršku profesora modnog dizajna. Zašto ovo napominjem, zato što sam takođe ovu realzijaciju kolekcije povezala sa svojim diplomskih radom i tako uspjela da izbalansiram obaveze na fakultetu i van njega, ali i da se maksimalno posvetim ovom velikom modnom poduhvatu, ali ujedno i mom prvom velikom iskustvu. Provodeći svaki dan, od jutra do mraka u ateljeu fakulteta i posvećeno se usmjeriti ka realzivanju svoje prvobitne ideje, radila sam na temi koja je upravo naziv takmičenja a to je Ecolution-sustainable fashion. Veliki akcent je stavljen na toj ekologiji, samim tim upućujući poruku svijetu da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača. Zato sam željela da pošaljem poruku da se od već postojećih stvari može stvoriti nešto novo, inovativno, kreativno i unikatno, što je opet jedna od karakteristika održive mode. Tako sam u svojoj unikatnoj kolekciji koristila secondhand muške košulje koje sam dekostrukcijom i preradom pretvarala u nosive bijele ženske haljine koje su nadopunjavane ručno rađenim površinama materijala, koji se takođe sastoje od prirodnih materijala i konaca spremni za recycling i upcycling. Ovdje moram navesti da je dio koji je rađen ručno, zapravo bio najteži, jer sam razne vrste materijala (pamuk, til, razne vrste mrežica) posebno rezala u male komadice, zatim na tim malim površinama sam ručno radila teksture i onda na kraju sam sve sklapala u jednu cjelinu, koji je postao sastavni dio ili ti određeni dio haljine", ističe ona.


Foto: privanta arhiva

Pučina kao inspiracija

Pored samog osnovnog dijela koncepta koji polazi od dekostrukcije, reciklaže, nadgradnje dizajna, itd., moja inspiracija je krenula od onoga što je more, morska pjena, talasi, sve ono što pučina jeste, i mirna i uzburkana… Po tome je moja kolekcija i dobila naziv, a to je unikatna kolekcija "Pučina”. Na kraju poslije završene revije, koja je bila kao jedno veoma fino iskustvo, i nakon konačnog ocjenjivanja, dobili smo konačnu odluku od žirija, koji su činili Svetlana Horvat-predsjednik Serbia Fashion Week-a, i tri strana člana Donald Potard, Rocco Leo Gaglioti, Marianna Miceli, gdje sam proglašena za pobjednicu takmičenja Ecolution-sustainable fashion i gdje ću imati priliku da svoju kolekciju predstavim na Mad Mood Milano Fashion Week-u naredne godine", ispričala nam je Sara.


Foto: privatna arhiva

Kako je dodala, u novembru je započela master studije, na istom fakultetu, samo ovog puta na smjeru Vizuelnih komunikacija, kako bi svoje znanje proširila i u ovoj oblasti i kasnije to primjenila i u modnom dizajnu, jer ipak, kako naglašava, sve je to način vizuelne komunikacije sa publikom.

Mi joj želimo puno sreće u daljem radu i zvjezdano modno nebo!