20-07-2021

Kolike su plate sezonskih radnika: Konobari u luksuznom rizortu zarade 700 eura, kuvari 1.200

Ljeto je prethodnih godina predstavljalo period u kome je ponuda poslova i potražnja za radnom snagom u inostranstvu najveća.

Kolike su plate sezonskih radnika: Konobari u luksuznom rizortu zarade 700 eura, kuvari 1.200 | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

To je, kako piše Blic, period u kom domaći radnici mogu da ostvare ozbiljne prihode, i da se u svoju državu sa krajem ljeta vrate osjetno bogatiji.

Pandemija koronavirusa je prošle godine poremetila sve planove i dotadašnji sezonci su izgubili priliku za deviznim dnevnicama. Ova sezona možda ne može da se poredi sa sezonama 2019. ili 2018. godine, ali kako vrijeme odmiče, radnicima se otvara sve više prilika.

Tome svedoči i sve veći broj objava koje kruže društvenim mrežama, u kojima se domaćoj javnosti nude brojni poslovi po turističkim mjestima širom Evrope.

Konobarima plata 700 eura, kuvarima 1.200

Tako je i Blic naišao na jedan u kom se nude poslovi u Boki Kotorskoj, konkretno u odmaralištu Portonovi.

U ponudi za radnike ima nekoliko poslova, barmenima se nudi između plata između 800 i 900, konobarima 700 eura, kuvarima 1.200 eura, pomoćnim kuvarima 700 eura.

Radi se u dvije smjene od osam do 16 sati i od četiri do 12, ali radnici imaju i jedan slobodan dan nedjeljno.

Manjak radne snage širom Evrope

Zbog svih novonastalih okolnosti u vezi sa pandemijom koronavirusa, grčki ugostitelji sada imaju problem sa manjkom radnika, pa su krenuli u potragu za jeftinom radnom snagom, i to ponajviše za radnicima iz Srbije.

“Grčki ugostitelji tako su već sada, kada sezona kreće uveliko, došli u situaciju da jednostavno nemaju radnike. Zbog toga su pohrlili u Srbiju, čijim je sezoncima i grčki minimalac od 650 eura sasvim pristojna zarada, a posebno imajući u vidu da je to daleko iznad njihovih primanja u Srbiji”, rekao je jedan ugostitelj iz Polihrona.

Sličan trend je i u Norveškoj, gdje takođe nedostaje ugostiteljskih radnika.

Zbog toga su Norvežani prošlog mjeseca popustili ograničenja ulaska, a kako bi privukli radnike koji su “strogo neophodni kako bi se izbjegli zastoji u projektima ili preduzećima u naredna četiri mjeseca”.

S manjkom sezonske radne snage se suočava i Velika Britanija, koja ne uspeva da odgovori na potražnju za radnom snagom u sektoru poljoprivrede.

Izvor: investitor.me