15-05-2023

Konferencija u Beogradu povodom obilježavanje 600 godina od potpisivanje mletačko-paštrovskog sporazuma

Povodom obilježavanja 600 godina od potpisivanje mletačko-paštrovskog sporazuma, u Biblioteci grada Beograda, u Rimskoj dvorani, sjutra, 16. maja, će biti održana jednodevna konferencija pod nazivom "Paštrovići i Venecija", najavljeno je iz Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak".



Predstavnici Paštrovića potpisali su 4. aprila 1423. godine na galiji Frančeska Bemba, glavnog kapetana Jadranskog mora, sporazum o stupanju pod vlast Venecije, koja im je zauzvrat priznala autonomiju u postojećim granicama. Ovaj potez odredio je sudbinu Paštrovića u narednim vijekovima, sve do propasti Mletačke republike 1797. godine.

"U radu jednodnevnog simpozijuma učestvuje ukupno devet uglednih naučnika iz Beograda, Crne Gore i Italije. Oni će govoriti o politici Mletačke republike prema komunama na južnom Jadranu, ugovoru iz 1423. godine, crkvenim prilikama, paštrovskom zakonodavstvu, oslanjanju na tradicije države Nemanjića, kontinuitetima i diskontinuitetima, perspektivama mikrosveta suočenog sa neprekidnim izazovima života na granici koja je stoljećima dijelila i približavala Mlečane i Osmanlije", navode u saopštenju.

Popodnevna sesija, kako ističu, posvećena je kulturnim prilikama, odjevanju, muzičkom naslijeđu, likovnoj baštini i etnopsihološkim razmatranjima.

Program konferencije: