28-04-2022

Konferencije za bezbjednost vazdušne plovidbe zemalja Evrope u Budvi

Crna Gora će biti domaćin konferencije IFATSEA ERM koja će od 12. do 15. maja biti održana u hotelu Avala, u Budvi.



Događaj će okupiti predstavnike evropskih zemalja vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe (ATSEP-Air Traffic Safety Electronics Personnel) iz cijele Evrope.

U četvrtak, 12.maja na Svečanom otvaranju ove konferencije pod nazivom „Era digitalizacije i izazova za ATSEP osoblje“, obratiće se i specijalni gosti: Frederik Rasmunsen iz Evropske komisije, Eduardo Garsija iz organizacije CANSO, Fabio Grasso iz EASA, Frederik Delau iz IFATCA, Igor Kovačić iz IFAIMA i Kostas Kristiforou iz IFATSEA.



Digitalizacija i automatizacija u kontroli letenja, Remote tower (Udaljeni toranj), Cybersecurity u vazduhoplovstvu, Jedinstveno evropsko nebo, Meteo oprema, Energetika i klimatizacija, Obuka i licenciranje ATSEP osoblja, Ljudski resursi kao i Upravljanje stresom i zamorom su samo neke od tema o kojima će se diskutovati na konferenciji.

Održavanje ovakve konferencije šalje poruku svjetskoj i evropskoj profesionalnoj javnosti ali drugim zainteresovanim subjektima, da u Crnoj Gori postoji profesionalno osoblje koje se na najvišem nivou bavi trenutnim i budućim problemima bezbjednosti vazdušne plovidbe čime se šalje signal da razmisle o Crnoj Gori kao turističkoj ali i privrednoj destinaciji. Ujedno, ovo je prilika da se 59 delegata iz 21 države Evrope neposredno upoznaju sa turističkom ponudom Crne Gore, ali i da svoje pozitivne utiske prenesu kolegama u svojim zemljama.

Predstavnik Crne Gore u ovoj vazduhoplovnoj organizaciji je Nikola Cojić, ATSEP inženjer i Predsjednik Udruženja vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe Crne Gore „ATSEPMONT“, koji već dugi niz godina aktivno učestvuje u izradi regulative ovog osoblja na evropskom i svjetskom nivou.

Više informacija o konferenciji možete vidjeti na sajtu ifatseaerm2022.me