09-04-2015

Konkurs za stipendije za izvrsnost

Konkurs za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost biće raspisan krajem aprila za magistarske, doktorske i postodoktorske studije, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Konkurs za stipendije za izvrsnost | Radio Televizija Budva

Kako je kazala savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva nauke, Milena Milunović, program stipendija izuzetna je prilika za mlade talentovane visokoškolce i istraživače iz Crne Gore da akademsko i istraživačko usavršavanje nastave na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja i istraživanja u inostranstvu.

Milunović je ukazala da je svrha programa izgradnja istraživačkih kapaciteta, dodjelom stipendija na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja i istraživanja u inostranstvu.

Kako je navela, stipendistima se pruža prilika da dobiju međunarodno stručno iskustvo i pristup savremenoj istraživačkoj infrastrukturi.

“Ciljevi programa su jačanje nacionalnih kapaciteta za istraživanje, inovacije i konkurentnost, prenos i primjena stečenog znanja kroz akademski razvoj i razvoj karijere istraživača u Crnoj Gori, podrška inicijativama internacionalizacije i jačanje privrednog sektora kroz ulaganje u ljudske resurse”, rekla je Milunović.

Milunović je objasnila da stipendija pokriva troškove života (i troškove školarine ukoliko je primjenljivo) koji obuhvataju smještaj, ishranu, zdravstveno osiguranje i lokalni javni prevoz.

Stipendije se u jednakom broju dodjeljuju za prirodno-matematičke, tehničko-tehnološke, medicinske, poljoprivredne i društvene i humanističke nauke.

Milunović je objasnila da je maksimalna godišnja stipendija (ne uključujući korektivni koeficijent države domaćina) za magistarske studije šest hiljada eura, doktorske 12 hiljada i 18 hiljada eura za postdoktorske studije.

Selekciju kandidata sprovode Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke uz angažovanje eksternih eksperata.

Detaljne informacije o Programu, načinu i uslovima prijave biće date 24. aprila 2015. godine, kada će Konkurs biti objavljen.