28-12-2020

Krivična prijava protiv pravnog i fizičkog lica iz Budve zbog utaje poreza i doprinosa

Službenici Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – podnijeli su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilšatvu u Kotoru krivičnu prijavu protiv G.V. (58) iz Budve i privrednog društva „Moda – Moda” d.o.o Budva zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa.


Ilustracija, Foto: Shutterstock

"U postupku izviđaja, u saradnji sa Osnovim državnim tužilaštvu Kotor utvrđeno je da su prijavljeni prilikom prodaje stambeno poslovnih jedinica u naselju Podkošljun – opština Budva, u namjeri da potpuno izbjegnu plaćanje poreza na dodatu vrijednost i poreza na dobit, počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa, oštetivši na taj način budžet Crne Gore u ukupnom iznosu od 167.748 eura", saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako su dodali, službenici Sektora za borbu protiv organizivanog kriminala i korupcije su postupajući po operativnim saznanjima o eventualnim nezakonitostima u poslovanju „Moda Moda” d.o.o. pribavili zaključene kupoprodajne ugovore o prodaji nepokretnosti koje su bile uknjižene na ovo pravno lice i izvršili uvid u poslovnu
dokumentaciju.

Iz Uprave policije su naveli da je utvrđeno je da je ovaj privredni subjekt tokom 2014. godine zaključio kupoprodajne ugovore o prodaji stambeno – poslovnih jedinica i garažnih mjesta u zgradi u naselju Podkošljun sa više kupaca i po tom osnovu ostvario prihode u iznosu od 599.100 eura.

Prilivi novčanih sredstava privrednog društva „Moda – Moda” d.o.o. od prodaje stambeno – poslovnih jedinica, nakon zaključivanja ugovora sa kupcima nijesu polagani na žiro račun ovog privrednog društva koji se inače nalazio u blokadi od januara 2010. godine, a sve sa namjerom izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza po tom osnovu na štetu budžeta Crne Gore. Sve zakonske mjere i radnje u ovom predmetu od strane policijskih službenika su preduzimanje u saradnji sa tužilaštvom", istakli su u saopštenju.