05-01-2023

Kuljača: Planiramo popis kulturnog blaga i njegovu revalorizaciju

Turistička organizacije Budve preuzima na 10 godina ruiniranu zgradu u Starom gradu. Riječ je o objektu koji se nalazi u glavnoj, Njegoševoj ulici, a u kojem se nalaze info punkt Turističke organizacije Budva kao i prostorije mjesne zajednice Stari grad. Osim ovog projekta značajna sredstva biće usmjerena ka revalorizaciji kulturnog blaga u našoj opštini, najavio je Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije Budva.


Foto: arhiva

Prošle su mnoge godine, a pomenuta zgrada, uprkos opredjeljenim sredstvima u budžetu od 2018. godine čeka rekonstrukciju.

“Turistička organizacija opštine Budva se dopisom obratila Sekretarijatu za zaštitu imovine i predsjedniku opštine sa molbom i zahtjevom da im se ustupi na korišćenje i upravljanje ova zgrada na deset godina a da oni za uzvrat budu nosioci projekta izrade i adaptacije zgrade. U planu investicionih aktivnosti od 2018. do 2022. u budžetu je ulazio iznos od 300 hiljada eura za rekonstrukciju zgrade , ali do dana današnjeg nije ništa urađeno”, kazao je Đorđe Zenović sekretar Sekretarijaza za zaštitu imovine.

Za predmetnu kuću u Starom gradu TOB je za ovu godinu izdvojila sredstva u iznosu 110 hiljada eura

“Naša je obaveza i želja da se više posvetimo kulturno istorijskim spomenicima, prije svega u Starom gradu. Mi smo već ove godine uložili značajna sredstva u revitalizaciju kulturno istorijskih spomenika na teritoriji opštine Budva. Objavili smo Javni kunkurs što je bila i zakonska obaveza jer se 10 odsto prihoda od boravišne takse opredjeljuje za tu namjenu. Javni konkurs je bio na 367 hiljada eura, završen je uspješno, projekti su dodijeljeni i očekujemo realizaciju tokom godine, a u toku su i drugi projekti koji se tiču revalorizacije i zaštite kulturne baštine. U toku je izrada konzervatorskog projekta za tvrđavu Jaz i Mogren.


Foto: Portal RTV Budva/ D.B.

Ove godione smo obavili arheološka istraživanja i dio konzervatorskoh radova. Upravo je završen tender za rekonstrukciju Jegorovog puta u dužini od 700 metara sa platformom za odmor na Čerlobrdu i u toku je projekat rekostrukcija ulica u manastiru Praskvica i staroj školi. Nastavićemo projekte na revalorizaciji kulturno istorijskih spomenika i u ovoj godini. Posebno u svijetlu kandidature za Evropsku prijestonicu kulture i mislim da će nam ova zgrada u Starom gradu i ostali kulturno istorijski spomenici ukoliko uspijemo da ih revitalizujemo biti od velikog značaja”, kazao je Nemanja Kuljača direktor Turističke organizacije Budva.


Foto: arhiva

Kulturno istorijski spomenici na teritoriji opštine Budva nisu dovoljno zaštićeni, a u planu je i popis kulturnog blaga kojem će se u narednom periodu posvetiti posebna pažnja, najavio je Kuljača.