23-11-2018

Lista ljekova proširena sa 11 novih medikamenata

Lista ljekova u Crnoj Gori proširena je za 11 novih medikamenata, koji se koriste za liječenje dijabetesa, infektivnih bolesti, multiple skleroze, esencijalne hipertenzije, kao i urogenitalnih oboljenja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Lista ljekova proširena sa 11 novih medikamenata | Radio Televizija Budva

Kako su kazali, Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva usvojila Odluku o izmjeni i dopuni Liste.

"Lista je proširena sa 11 novih medikamenata, a u skladu sa odobrenim registracionim rješenjima i stručnim sugestijama prema kojima će novi ljekovi značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite i koji su u skladu sa najnovijim standardima i protokolima liječenja u Evropi i svijetu", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Oni su objasnili da se novi i savremeniji oblici ljekova odnose na medikament koji se koriste za liječenje dijabetesa, infektivnih bolesti, multiple skleroze, esencijalne hipertenzije, kao i urogenitalnih oboljenja.

Navodi se da je proširena paleta postojećih ljekova na Listi sa medikamentima drugih proizvođača, što će omogućiti ljekarima veći izbor pri propisivanju terapije, ali i otkloniti mogućnost monopolskog položaja određenih proizvođača zastupljenih na Listi.

"Novom Odlukom pojednostavljen je i režim propisivanja određenih grupa ljekova na način što će njihovo propisivanje biti omogućeno i na primarnom nivou zdravstvene zaštite, što će osiguranicima omogućiti blagovremenu dostupnost terapije", kazali su iz Ministarstva.