31-08-2021

Ljubanović: U prvi razred OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” upisano 180 učenika

U prvi razred OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi ovog ljeta upisano je 180 učenika koji će biti raspoređeni u sedam odjeljenja, kazao je za naš portal v.d. direktora Novak Ljubanović.


Foto: portal RTV Budva/D.B.

Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, Ljubanović ističe da su, kada je u organizacija nastave u pitanju, u školi i ove godine spremni da odgovore izazovu. Učenici su, kako je dodao, takođe spremni da se zajedno sa njima prilagođavaju novonastaloj situaciji.

“Najbitnije nam je da se potrudimo da ispoštujemo sve preporučene mjere nadležnih institucija i mogućnost širenja virusa u školi svedemo na minimum. U vezi sa tim, ovih dana obavljamo sastanke sa nastavnicima i zajednički osmišljavamo najbolje nivoe funkionisanja u datim uslovima. Zadovoljni činjenicom da će se ove godine nastava održavati u cjelovitim odjeljenjima, da će se pod posebnim uslovima održavati i nastava fizičkog vaspitanja, osmislili smo poseban model održavanja higijene svih školskih prostorija a zahvaljujući dobroj organizovanosti tehničkog osoblja”, rekao je on.

Naš sagovornik dodaje da nastavnike OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” očekuju izmjene u samom organizovanju i izvođenju časova.

“Skraćivanje trajanja časa na 30 minuta bio je veliki izazov za nastavnike i kad je u odjljenju bilo do 17 učenika. Sada način rada treba prilagoditi većem broju učenika s tim što ćemo slijediti preporuke Zavoda za školstvo, u dijelu u kom svaki nastavnik ima autonomiju da procjeni u planiranju koji su sadržaji ključni i najbitniji da se usvoje i da budu dobar link za nastavu u sljedećem razredu ili za prelazak na viši nivo obrazovanja.”

V.d. direktor je kazao da ove godine, zbog epidemiološke situacije, neće biti svečanog prijema kao ranije. Ipak, roditelji će preko viber grupe biti pozvani da dovedu djecu u školu. Na taj način spriječiće se stvaranje gužvi. Očekuje se da učenici počnu da dolaze u grupama nakon 9 sati.

Kako je saopštio, tokom ljetnjeg raspusta izvođeni su infrastrukturni radovi.

“Obavljeno je krečenje škole, obnovljena je fasada a ovih dana se završavaju radovi koji se tiču uređenja enterijera škole. Takođe je u toku redovna aktivnost nabavke I zanjene djelova školskog namještaja. Početkom naredne nedjelje izvršiće se i dezinfekcija škole”, najavio je Ljubanović.

U razgovoru za portal RTV Budva istakao je da škola trenutno broji 1.480 učenika raspoređena u 55 odjeljenja.

Brojni prioriteti

Novak Ljubanović je na mjesto vršioca dužnosti direktora imenovan krajem jula, a u razgovoru za portal RTV Budva osvrnuo se i na prioritete koji će biti aktuelni za vrijeme njegovog mandata.

“Kao nastavnik koji je proveo 23 godine u učionici ne sumnjam da ću umjeti da prepoznam potrebe kolega. Prioritet će mi za početak biti da u izmjenjenim uslovima nađemo najbolji model za realizaciju nastavnog procesa. Djeca su prethodnih godinu i po dana u više navrata bila izložena nesvakidašnjem načinu rada, radu tokom kojeg usvajanje znanja nije bilo na predviđenom i očekivanom nivou. Unaprjeđivanje nastave i stvaranje atmosfere u kojoj će se i učenici i nastavnici osjećati prijatno, jedan je od prioriteta. Takođe ću u narednom periodu pažnju posvetiti radu sa nadarenim učenicima koji će učešćem u raznim projektima predstavljati našu školu na državnim i međunarodnim takmičenjima”, istakao je v.d. direktor.


M.S.