18-11-2023

Ljubljana ograničila pristup vozilima i smanjila zagađenje vazduha

Ljubljana je ograničila pristup privatnim vozilima i promovisala pješačke zone, a to pomaže da se smanji zagađenje vazduha i podigne sveobuhvatni kvalitet urbane sredine, rekao je za Demostat savjetnik direktora Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije Klemen Gostič.


Ilustracija, Foto: Unsplash

"Grad je zaista preduzeo različite korake da se uhvati u koštac sa ekološkim izazovima i zagađenjem. Iako su i dalje potrebna poboljšanja, možemo slobodno da kažemo da se sa većinom problema uspješno borimo primjenom odgovarajućih mjera", objasnio je Gostič.

On je naveo i da je grad investicijama i unapređenjem infrastrukture javnog transporta ohrabrio građane da koriste automobile, bicikle i druge održive načine transporta.

Višenamjenska (objedinjena) karta pod nazivom Urbana u ogromnoj mjeri je unaprijedila to korišćenje, a polako se širi i flota zelenih autobusa, precizira Gostič.

Sagovornik Demostata ukazuje i na važnost podizanja svijesti i obrazovanja građana o zaštiti životne sredine, ne samo tokom Evropske sedmice mobilnosti, već i generalno sprovodi se niz kampanja podizanja svijesti i obrazovnih programa, kako bi se građani informisali o značaju održivih praksi i smanjenju zagađenja.


(N1)