27-09-2019

Manastir Podlastva - program proslave

Programom proslave 1.500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, danas u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom patrijarha srpskog Irineja.



U 19 časova biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan

Sjutra, 28. septembra u 9 časova održaće se Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom.

U 12 časova za sve prisutne vjernike biće priređena trpeza ljubavi uz kulturno umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo" iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj.

Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsjednik Odbora za obnovu manastira Stanko Magud i predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

Fragmenti mozaika i dekorativne plastike iz V i VI vijeka pronađeni prilikom arheoloških istraživanja u Podlastvi upućuju na zaključak da se na mjestu sadašnje crkve posvećene Rođenju Bogorodice u dalekoj prošlosti nalazila ranohrišćanska bazilika izgrađena, po svoj prilici, početkom VI vijeka.

Prema predanju, manastir je 1350. godine podigao car Dušan.

Tokom srednjeg vijeka, kao zborno mjesto svih Grbljana, manastir Podlastva predstavljao je jedan od najznamenitijih vjerskih, kulturnih i političkih središta kroz burnu istoriju Grblja.

Dugo vremena ovaj manastir je bio i prosvjetiteljski centar u kome je jedno vrijeme postojala i manastirska škola u kojoj su kao učitelji - jeromonasi, između ostalih, podučavali i Visarion LJubiša iz Paštrovića i Mitrofan Ban iz Glavata.

Danas, kompleks ženskog manastira Podlastve čine crkva sa pripratom posvećena Rođenju Bogorodice, i uz njenu južnu stranu, dvije građevine namijenjene stanovanju.