14-11-2020

MCP i EBN pozvale vjernike da poštuju mjere

Uprkos činjenici da NKT – državno tijelo koje rukovodi društvenim životom Crne Gore u vrijeme pandemije, ne pokazuje minimum osjećaja za duhovne potrebe ljudi, nego dozvoljava rad trgovinskih i ugostiteljskih objekata, a zabranjuje učešće vjernicima u hramovnim bogosluženjima, ipak pozivamo sve vjernike na poštovanje danas donijetih mjera, navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.


Foto: MCP

Oni su ocijenili da bi, kako su kazali, od selektivne pravde NKT-a i njegovog ignorisanja života Crkve, gore bi bilo pokazivati nered i bezvlašće u vrijeme ove opake bolesti.

"Ovo posebno naglašavamo zbog toga što smo kao Crkva, od početka epidemije, pozivali na poštovanje zdravstvenih mjera i sprovodili ih koliko je god to bilo moguće", poručili su.

U danima četrdesetodnevne žalosti za blaženopočivšim Arhiepiskopom i Mitropolitom Amfilohijem, iz MCP i EBN pozivaju sveštenstvo, monaštvo i vjerujući narod na umnoženje molitve i međusobnih djela ljubavi i pažnje.

"Ovo su očigledno dani velikih društvenih i zdravstvenih iskušenja, ideoloških i medijskih uznemiravanja i lutanja, pa to vidimo kao dodatni razlog da mi kao hrišćani na prvom mjestu svjedočimo mir i strpljenje po svakom mogućem pitanju. Molimo sve da na svaku eventualnu zemaljsku nepravdu ili neku uvredu koja dolazi od bližnjih uzvrate jevanđelskim trpljenjem – jer smo svi braća i sestre i svi smo djeca Božija", stoji u saopštenju.

Kako su dodali, naročito se mole za ljekare i sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori, koji, ističu, svojom žrtvenom ljubavlju svima nama postaju obrazac ljudskosti i života po Božijoj nauci. Molitve uznose i za sve bolne, a pogotovo za one čiji su životi ugroženi.

"Da Gospod dade krepost ljekarima i zdravstvenim radnicima, ozdravljenje bolnima, i sačuva zdravlje zdravima, kako u Crnoj Gori tako i u čitavome svijetu", kazali su.

Pozvali su i sve slavare uoči velikih jesenjih i zimskih slava, da u skladu sa ranijim pozivom, svog nebeskog zaštitnika proslave najskromnije, uz poštovanje propisanih mjera.

"Ovaj apel se odnosi kako na domaćine tako i na tradicionalne porodične goste. Za sva dodatna pitanja na ovu temu neka se svečari blagovremeno dogovore sa svojim nadležnim sveštenicima", zaključuje se u saopštenju.