18-10-2019

Mediteranska ljepotica raskošne krošnje

Ova mediteranska ljepotica u raznim krajevima svijeta nosi drugačija imena. Na crnogorskom primorju nazivaju je Bogumila ili Bugenvilija, a na Filipinima i Tajlandu zovu je i papirni cvijet zbog njenog izuzetno zanimljivog izgleda i prozirne teksture koja podsjeća na papirus.

Mediteranska ljepotica raskošne krošnje | Radio Televizija Budva

Najljepša je kada je najtoplije i kada je sunce najjače. To su osnovni uslovi za njen rast. Uživa veliku popularnost i zaista je veoma skromnih zahtjeva. Što se boja cvjetova tiče, možete da birate - od bijelih do narandžastih, crvenih, roze, ljubičastih. Ima jako stablo i duge puzave grane. Može da naraste i do 15 metara i danas ima varijeteta koji su selekcionisani za gajenje u saksijama. Kod nas je odomaćena od pre nekoliko godina i naši baštovani je veoma uspešno gaje. Ime je dobila po admiralu Francuske ratne mornarice, Luju Antoanu de Bugenvilu koji je prvi put otkrio ovu biljku u Brazilu, 1768. godine.


Doba cvjetanja

Bugenvilija cvjeta od sredine proleća, pa do duboke jeseni i to je njena čarolija. Neumorno cvjeta sve dok je toplo i dok kod nas temperature ne padnu ispod deset stepeni celzijusa. Cvjetovi su mali i neugledni, ali pricvjetni listovi su zapravo ono što mi nazivamo cvjetovima bugenvilije. Ovi listovi ne gube boju čak ni pri nižim temperaturama, pa se efekat punog cvjetanja zaista zadržava vrlo dugo. Ukoliko je gajite u saksiji, pustite da se korjen dobro ispreplete. Tijesna saksija dodatno bugenviliju tjera na cvjetanje. Cvjetovi nemaju poseban miris a za puno cvjetanje bugenvilija mora biti na suncu bar šest sati u toku dana.



Svjetlo i pozicija

Bugenvilija će vam obezbjediti apsolutni cvjetni raskoš samo ukoliko joj obezbjedite mnogo sunca. Što je više sunca, više će cvjetati.

Temperatura: Bugenvilija je osjetljiva na mraz i zato je morate dobro zaštititi preko zime. Morate je unijeti u prostoriju u kojoj temperature ne padaju ispod nule i tako ćete joj pomoći da prezimi. Ipak, postoji varijetet Spektoglabra koja je otpornija, pa će je malčiranje zaštititi od niskih temperatura i izmrzavanja. Znajte da će joj nadzemni deo potpuno propasti, ali će iz korijenovih pupoljaka ponovo izbiti na proljeće.


Presađivanje

Za bugenviliju birajte dobro ocjedni supstrat (to je onaj koji ne zadržava vodu). Vazduh oko korijena pomaže joj da brže raste, pa zato izbjegavajte glinenu zemlju. Ako sadite u bašti, svakako izaberite mjesto gdje ne 'leži' voda. Dobro podnosi orezivanje, pa možete da birate formu biljke. Bugenviliju možete gajiti i formirati kao stablo ukoliko je gajite u velikim baštenskim saksijama. Razmnožava se poluzrelim reznicama stabla u avgustu uz upotrebu hormona za ožiljavanje drvenastih biljaka. Ožiljavanje možete da obavljate u čistom pijesku u sjenovitom dijelu bašte koji je zaštićen od jakog sunca i kiše.



Zalivanje

Bugenvilija je veoma otporna na sušu. Kada je zalivate, pratite pravilo 'uvijek je bolje manje nego više'. Odstajala voda i redovna prihrana od marta do avgusta održaće jak rast i lijepo i bujno cvetanje. Ukoliko prestane da cvjeta, ostavite je nekoliko dana potpuno suvu

U vreme prezimljavanja dovoljno je da je zalijete jednom u jesen kada je unesete u hladnu prostoriju. Zalivanje zatim možete svesti na jednom u 40 dana. Ispravno prezimljava samo ako ne izbijaju nove grane (tako ćete najbolje znati da bugenvilija miruje).



Prehrana:

Umjereno zalivanje vodorastvorljivim đubrivima za cvjetajuće biljke održaće dugotrajnost cvetanja.

Preporuka "Floraekspresa":

Bugenvilija ne boluje od ozbiljnijih bolesti i prilično je otporna. Uzgoj bugenvilije je lak, ali prvo što je može ubiti je preterano zalivanje. Ima jako trnje, pa nemojte saditi na prolaznim mestima.


Izvor: Floraekspres