27-07-2022

Mikijelj: Kupališta u Budvi na najvišem nivou na crnogorskom primorju

Budva je sa svojim plažama brend već duže vrijeme, apsolutno je metropola turizma i kupališta u Budvi su na najvišem nivou na crnogorskom primorju, kazao je direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj gostujući u emisiji “Naše ljeto” na TV Budva.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

On je podsjetio da se čak polovina od 38 plavih zastavica odnosi na zonu morskog dobra u opštini Budva.

“Nisu samo plaže te koje donose plavu zastavicu nekom kupalištu. Pored kvaliteta morske vode, tu je i usluga, a sve više se radi i na standardima zaštite životne sredine, a to su neki parametri koji su uglavnom ispunjeni u Budvi. Kroz pilot projekat ima još nekoliko kupališta u Budvi koja su u procesu dobijanja plave zastavice i ja se nadam da ćemo u godinama koje predstoje imati još određeni broj kupališta koja ispunjavaju sve svjetske standard za dobijanje takvog prestižnog priznanja”, istakao je Mikijelj.

Direktor Morskog dobra osvrnuo i na važeće procedure po kojima građani i turisti nisu u obavezi da plaćaju plažni mobilijar nakon 17 sati.

“Ono što želim da saopštim jeste da smo ove godine čak uz ugovor tražili i činidbenu garanciju . Ukoliko se desi da bilo ko naplati ležaljku posle 17 časova, a da to gost prijavi, napokon će se desiti će zakupac snositi određene konsekvence. Do sada smo imali situaciju da bez obzira da li se poštuju neke odluke ili ne, Morsko dobro nema mehanizam da uđe u kažnjavanje nesavjesnih zakupaca. Ove godine se to promijenilo i u narednom periodu svi oni koji ne budu poštovali procedure i pravilnik u tom pogledu biće sankcionisani”, kazao je on.

Kako je dodao, broj slobodnih kupališta u Crnoj Gori je nikad veći, a naročito na području Budve.

“Svjesni smo činjenice da na nekim lokacijama ni građani ni gosti nisu mogli da se okupaju zadnjih petnaestak godina. Imamo situaciju da su ta kupališta trenutno slobodna za sve građane i turiste, tako da je i to jedan plus koji se desio u prethodnom periodu i zahvaljujući određenim odlukama koje je Morsko dobro donijelo u ovih godinu i po dana. Nažalost, određeni ljudi stvaraju negativnu percepciju zbog oslobađanja kupališta i moblijara. Apsolutno, mislim da to nije ispravan put. Mislim da treba ići ka tome da se veći broj kupališta oslobodi kako bi ga mogli svi koristiti”, zaključio je Mikijelj.


M.S.