26-05-2021

Minimalna zarada da bude na nivou 50 odsto prosječne

Poslanički klub Socijaldemokratske partije (SDP) predao je amandman na predlog Zakona o radu, koji je vladajuća većina stavila u proceduru, kojim traže da minimalna zarada bude na nivou 50 odsto prosječne.

Minimalna zarada da bude na nivou 50 odsto prosječne | Radio Televizija Budva

Foto: SDP

Član Predsjedništva SDP-a, Petar Odžić, kazao je da se ta stranka u dužem vremenskom periodu zalaže za povećanje minimalne zarade, uz istovremeno poresko rasterećenje privrednika.

“Naš amandman je identičan predlogu Zakona koji imamo u proceduri, a kojim tražimo da minimalna zarada bude na nivou 50 odsto prosječne zarade. Time bi se istovremeno značajno povećala minimalna zarada sa sadašnjih 222 na 260 EUR, ali omogućili uslovi da ona nastavi rast i u narednom period”, naveo je Odžić u saopštenju.

Kako zaradu ispod 250 EUR prima preko 70 hiljada radnika u Crnoj Gori, samim povećanjem minimalne zarade po tom modelu, povećaće se i iznos prosječne zarade.

“Naravno, uz sve ovo je potrebno uvesti smanjenje opterećenja na zarade, koje su sada 64 odsto na neto zaradu a jedni su od najvećih u regionu. Time bi se stvorili uslovi za dalje investicije, ali i mogućnost za dalje povećanje zarada”, rekao je Odžić.

On smatra da taj amandman na predloženi zakon predstavlja značajno poboljšanje koje će omogućiti veća primanja za ogroman broj crnogorskih radnika, naročito za one sa najmanjim primanjima.