05-08-2020

Ministarstvo ekonomije odobrilo zahtjeve za subvencije u iznosu od 1,95 miliona eura

“U toku prva četiri dana podnošenja zahtjeva za subvencije julskih zarada, zahtjev je podnijelo 2,37 hiljada preduzeća, u iznosu od 2,16 miliona eura”, navodi se na Twitter nalogu Ministarstva ekonomije.


Foto: Ministarstvo ekonomije/Twitter

Putem programa za subvencinisanje julskih zarada u toku prva četiri dana je isplaćeno ili se nalazi u postupku isplate 2,13 hiljada zahtjeva, u iznosu od 1,95 miliona eura.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da su time već isplaćene subvencije za blizu deset hiljada zaposlenih u Crnoj Gori.



Odbijeno je 89 zahtjeva u iznosu od 49,23 hiljade eura.

Program za subvencionisanje zarada, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa, počeo je da se realizuje 1. avgusta u okviru trećeg seta mjera podrške privredi.

Za taj Program je do kraja godine opredijeljen iznos od 18 miliona eura za zarade zaposlenih kroz subvencije, za 25 hiljada zaposlenih, odnosno za 3,5 hiljada preduzeća.

Zahtjevi za subvencije se podnose, kao i u prethodnom periodu, elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata, uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD, posredstvom elektronskog servisa Program za dodjelu subvencija koji je realizovan na portalu Poreske uprave (PU), https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal.

„Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima PU, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na veb stranici https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac“, objasnili su ranije iz Ministarstva.



Izvor: Mina