27-01-2023

Mitropolit Joanikije na svetosavskoj akademiji u Budvi: Sveti Sava je predvodio naše litije

Sveti Sava je radi Boga, radi imena Božjega i Njegove slave napustio ovaj svijet, svoju otadžbinu, svoj roditeljski dom i cijelo svoje biće posvetio Bogu, kazao je večeras na svetosavskoj akademiji u Budvi Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije.


Foto: MPC

“Svoju dušu, svoje srce, svoj um i svoje tijelo stavio je u službu Boga živoga i na takav način, podvizavajući se strogo na Svetoj Gori Atonskoj, dostigao takav stepen vrlina i duhovnosti da je postao sasud blagodati Svetoga Duha, organ Svetoga Duha i riječi Božije i udostojio se da postane prvi srpski arhiepiskop”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Njegovo napuštanje roditeljskog doma i otadžbine, naglasio je Vladika, bilo je po Božijem promislu.

“On se vratio svome otačastvu kao apostol Hristov koji je imao dužnost da ustroji samostalnu Žičku arhiepiskopiju – autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu. I kao što se na Svetoj Gori podvizavao i služio Bogu, tako je kao prvi arhiepiskop i arhipastir duhovno napasao, prosvećivao, hranio, opredjeljivao svoj narod da se potpuno s njime sjedinio. Svoj narod je preporodio Duhom Svetim, Božjom milošću i Božjom svjetlošću, Božanskim ljepotama”, rekao je on.


Foto: MPC

Time je Sveti Sava naš rod uveo u porodicu prosvećenih evropskih naroda, sa punim dostojanstvom i u zajednicu Svetih Božjih Crkava, dodao je Vladika Joanikije.

Kazao je da osnovanje Žičke arhiepiskopije i dobijanje autokefalnosti nije bilo odvajanje od bilo koga nego stupanje u zajednicu sa ostalim Pravoslavnim crkvama u punom dostojanstvu.

“On je priznat i uvažen od svih Crkava kao ravnoapostolni srpski prosvetitelj vaseljenskog duha i širine, a time i njegov narod priznat i poštovan preko njega od svih. I tako je do dana današnjeg. On se sjedinio sa svojim narodom, ušao u njegovu dušu. A kada su njegove svete mošti spaljene, pokazalo se da je to bila nova žrtva Svetoga Save – da se on sjedini sa svima, naročito sa onima koji stradaju, čiji se domovi pale, što i danas vidimo da sedogaša na Kosovu i Metohiji sa progonjenima i strijeljanima, ponižavanima i ubijanima”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Rekao je da vjerujemo u nebesko zastupništvo Svetog Save da će i u naše dane kao i ranije zaštititi svoj narod, naročito na Kosovu i Metohiji.

“Kao što je sišao s neba u naše dane i predvodio naše veličanstvene litije i doveo nas u mirnu luku te smo zaštitili svoje svetinje, svoje ime, svoju istoriju i svoj identitet”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Svetosavsku besjedu proiznio je prof. dr Aleksandar Jerkov.

On je rekao da nas uopšte ne bi bilo bez Svetog Save i njegove ideje.

“To sve druge koji nisu mi ponekad muči. To je teret sa kojim treba izaći na svet da to sačuvamo i održimo. U tome ja vidim jedan uzvišeni ideal da zbilja pronađemo ono što čoveka čini čovekom. Vidim u tome filosofiju hrišćanstva, njeno najviše ostvarenje u istorijskoj realizaciji”, rekao je profesor Jerkov.


Foto: MPC

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su slistkinja Kristina Ivanović. glumac Pavle Ilić, guslar Milan Marković, Dječji crkveni hor “Zlatica”, Crkveni hor “Sveti Jevstatije Prevlački”, Milica Radović i djeca polaznici škola vjeronauke.

(MPC)