18-01-2023

Mitropolit Joanikije: Preporučujem da se, zbog vanrednih vremenskih uslova, sjutra ne održe bogojavljenska plivanja

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je danas poslao raspis sveštenstvu Mitropolije u kojem je snažno preporučio i predložio da se, zbog vanrednih vremenskih uslova, koji predstavljaju opasnost po ljudske živote, sjutradan, na praznik Bogojavljenja, ne održe plivanja za Časnim Krstom.


Foto: MCP

Mitropolit je naglasio da se ovo osobito odnosi na ona mjesta gdje postoje realni i veliki rizici za učesnike plivanja, gdje se pliva u hladnim, nabujalim rijekama i uzburkanom moru, uz jake i opasne vodene struje.

On je dodao da Crkva ovim uvažava i činjenicu da su Direktorat za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova i drugi državni organi upozorili javnost na ozbiljne rizike od ekstremnih vremenskih uslova: obilnih kiša, jakog vjetra, podizanja nivoa mora, talasa i dr.

Visokopreosvećeni je u svom obraćanju sveštenstvu naveo da bogoslužbeno blagosiljanje i osvećenje voda koje Crkva vrši kao svjedočenje blagoslova i blagodati koje je svojim Ovaploćenjem donio u svijet Gospod naš Isus Hristos na predanjski način uvodi sve vjerne u Božansku Tajnu preobražaja tvorevine iz prolazne u neprolaznu, iz smrtne u besmrtnu, kojom Tajnom Bog, kako kaže molitva Velikog vodoosvećenja, obnavlja vodom i Duhom „oveštalu grijehom prirodu našu“.

Vladika je, stoga, pozvao da sveštenstvo i vjernici sjutra ispune hramove i porte radi učešća u svetim bogosluženjima i činu Velikog vodoosvećenja kada će imati priliku da uzmu bogojavljensku vodicu za zdravlje duše i tijela i osvećenje svojih domova.


Izvor: MCP