05-11-2020

Na čekanju 28 miliona eura od EU

Prva tranša od 28 miliona eura kao podrška Crnoj Gori za suzbijanje posljedica pandemije koronavirusa nije do sada uplaćena zbog tehničkih procedura, jer je memorandum za Evropskom komisijom (EK) država Crna Gora potpisala u septembru.


Ilustracija, Foto: Pixabay

To je "Vijestima" nezvanično odgovoreno u Ministarstvu finansija na interesovanje da li je u međuvremenu novac uplaćen i ako nije – zašto. U posljednjem izvještaju o prihodima budžeta za devet mjeseci ove godine, Ministarstvo finansija navodi da se isplata očekuje najakasnije do kraja ove godine.

U okviru Programa makrofinansijske pomoći zemljama iz procesa proširenja i susjednim državama u kontekstu pandemijske korona krize, od 750 miliona eura Crnoj Gori je dostupno oko 60 miliona koji će biti isplaćeni u dvije tranše. Od uplate prve rate treba da prođe najmanje tri mjeseca da bi se uplatio drugi dio novca.

Vlada je u julu ove godine ovlastila ministra finansija Darka Radunovića i guvernera Centralne banke (CBCG) Radoja Žugića da potpišu memorandum o razumijevanju i ugovor o kreditu sa EK.

Uslovi za povlačenje kredita

Memorandumom o razumijevanju, koji je dostupan na Vladinom sajtu, definisani su uslovi povlačenja kredita.

"Povlačenje druge rate kredita biće realizovano najranije tri mjeseca od povlačenja prve rate, a istovremeno je uslovljeno pozitivnom ocjenom Evropske komisije o ispunjenju uslova koji se odnose na napredak u oblasti reforme javnih finansija, poboljšanja finansijske stabilnosti, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, poslovnog okruženja i socijalne zaštite. Za potrebe procjene postignutog napretka, nadležni organi države će Evropskoj komisiji dostavljati sve informacije koje su neophodne za praćenje njene ekonomske i finansijske situacije i za procjenu napretka u strukturnim reformama", navodi se u dokumentu Vlade.

Prema proceduri, koja je javnosti predočena zvanično u julu, sve države za isplatu druge tranše treba da podnesu prethodno izvještaj o ispunjavanju uslova koji su joj dati. EK će onda raditi evaluaciju i ako procijeni da uslovi nijesu ispunjeni može da ne isplati drugu tranšu novca.


(Investitor.me)