22-01-2021

Nacionalni parkovi nagrađuju djecu

U susret obilježavanju Svjetskog dana vlažnih staništa – 2. februara, Nacionalni parkovi Crne Gore osmislili su nagradno likovno takmičenje za svu djecu uzrasta od pet do 14 godina iz Crne Gore, sa ciljem promocije i edukacije o značaju zaštite i očuvanja vlažnih staništa, saopštavaju iz NPCG.“Predmet nagradnog takmičenja su likovni radovi posvećeni ovogodišnjoj temi RAMSAR organizacije „Nerazdvojni – voda, vlažna staništa i život“, a u izradi radova dozvoljene su različite tehnike kao što su slikarstvo, crtanje, plastelin, glina i kolaž. Takmičenje je podijeljeno u 5 kategorija, za djecu uzrasta od 5 godina; 6-7; 8-9; 10-11, kao i za djecu od 12-14 godina” – navodi se u saopštenju.

Nacionalni parkovi Crne Gore će primati prijave za takmičenje do utorka, 02.02. do 12 časova, dok je radove potrebno skenirati ili fotografisati i poslati na mail: promocija@nparkovi.me, uz informaciju o imenu i prezimenu, starosnoj dobi i adresi stanovanja djeteta.

“Napominjemo da svaki učesnik u nagradnoj igri može biti autor samo jednog rada” – ističu iz NPCG.

Svi prvorangirani radovi biće nagrađeni majicom, kačketom, bedžom i diplomom, a ocjenjivaće ih komisija koju će oformiti JPNPCG, i to u odnosu na zadatu temu, originalnost, kreativnost i performanse.

Odluka o pobjednicima takmičenja će biti objavljena u petak 05.02.2021. godine na sajtu i društvenim mrežama JPNPCG, a nagrade će biti uručene poštom na adrese dobitnika.

Dodatne informacije i pojašnjenja svi zainteresovani mogu dobiti na e-mail: promocija@nparkovi.me.

Podsjećamo, Ramsarska konvencija ili Konvencija o vlažnim područjima usvojena je u iranskom gradu Ramsaru, 2. februara 1971. i predstavlja sporazum između država koji obezbjeđuje okvir međunarodne saradnje za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa. Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se od 2. februara 1997., a vladine institucije, nevladine organizacije i grupe građana na svim nivoima zajednice, organizuju akcije u cilju podizanja svijesti javnosti o vrijednostima vlažnih staništa i Ramsarske konvencije.

NP Skadarsko jezero je 1995. uvršteno na Ramsar listu kao vlažno stanište od međunarodnog značaja. Pored NP Skadarsko jezero i Tivatskih solila, Ulcinjska Solana predstavlja treće Ramsar močvarno područje u Crnoj Gori.