30-01-2020

Najstarija Budvanka: Baba Joke Liješević napunila 100 godina

Budvanka Joke Liješević, ćerka pokojnih Stanka Liješevića iz Podostroga i Mare Zec iz Pobora, rođena 29. januara 1920. godine juče jer proslavila stoti rođendan. Ekipa Polisa prisustvovala je rođendanskom slavlju najstarije Budvanke.

Najstarija Budvanka: Baba Joke Liješević napunila 100 godina | Radio Televizija Budva

Joke Liješević juče je napunila 100 godina. Ova šarmantna, pričljiva i nadasve duhovita baka bila je veoma srećna što smo joj posjetom ukazali pažnju, rekavši da kada je u društvu zaboravi na sve brige.

Do prije tri godine mijesila je hljeb i čistila po kući, otkada je pala i slomila kuk leži u postelji, a glvna razonoda joj je čitanje novina, a o njoj danonoćno brine njena ćerka Olivera. Baba Joke nije usamljena jer je redovno posjećuje njena rodbina koja joj je u životu najviše značila.

"Njaveća radost mi je bilo rađanje moje djece. Radovala sam se i kada su se mojim rođacima rađala djeca, a rođake nikada nijesam odvajala od rođene braće" priča baba Joke.

Joke iz Budve odlazi u Vojvodinu gdje upoznaje svog muža sa kojim se kasnije seli u Skoplje gdje je i provela najveći dio života. Bratanci o njoj pričaju sa velikim poštovanjem kazavši nam da je Joke vazda bila raspoložena za druženje, lijepa i uredna i nikad ljuta. Joke nam je na naše pitanje šta je u životu najdragocjenije odgoviorila:

"Važno mi je bilo da su mi svi zdravi i živi i najsrećnija sam bila kada su svi oko mene bili, mi nikad nijesmo gledali da smo rođaci nego kao da smo rod rođeni, nijesmo gledali što je ko kome dao nego ko koliko može kome pomoć" prisjeća se Joke.

Joke je bila veliki humanutarac, kaže da je život proživjela kako je htjela, da nije trpjela da je neko virjeđa, a naviše je voljela da jede voće i povrće.

"Grdili su me, ali me niko nije mogao zaustavit. Nikad nijesam pila, ali sma voljela slatko" priča ova baka.

Pitali smo je da kada bi mogla da vrati vrijeme i da se podmladi šta bi uuradila?

"Uradila bih ono pto ne može niko, vrataila bih svog brata" kazala je.

Članice Organizacije Žena Budve preipremile su joj izennađenje, tortu i cvijeće povodom proslave rođendana i puno toplih riječi.

Nakon što nam je baba Joke odrecitovala odlomak iz Blaksnake carice ostavili smo je da uživa sa njenom fmailijom jer kako nam je kazala "Čovjek koga psohećuju zaista i vrijedi".