01-08-2020

Ne predaju se: Ko kupuje klasične telefone u 2020. godini?

Takođe je zanimljivo i to što postoji velika digitalna ekonomija usredsređena na klasične mobilne telefone

Ne predaju se: Ko kupuje klasične telefone u 2020. godini? | Radio Televizija Budva

Smartfon u vašem džepu može da napravi milione obračuna u sekundi, da vam omogući igranje zapanjujućih 3D video-igara, ili pristup bilo kojoj informaciji na svijetu. Danas sve ovo prihvatamo "zdravo za gotovo", naročito ako se sjetimo početaka.

Uprkos svemu, i dalje se proizvode mobilni telefoni kao što je čuvena Nokia "cigla". Ali ko ih kupuje, i zašto?


Veći dio 1990-ih i 2000-ih može da se svrsta u dvije kategorije kada su mobilni telefoni u pitanju: Klasični i "oni drugi".

U klasične telefone ubrajamo one koji su imali samo osnovne funkcije - pozivanje i slanje SMS-ova. Bili su pravljeni za masovno tržište, ali nijesu imali neku veću upotrebnu vrijednost od ove osnovne. Da ilustrujemo ovu grupu, dovoljno je da se podsjetimo modela kao što su Nokia 3310 ili Motorola StarTac, prenosi B92.

Kako je vrijeme odmicalo, telefoni su dobijali više funkcija, kao što su video i foto poruke, kao i osnovno pregledanje interneta kroz tehnologije kao što je Wireless Application Protocol (WAP).

Međutim, visoki troškovi i relativno loš kvalitet mreže drastično su ograničavali korisnike. Većina ljudi i dalje je koristila telefone samo za osnovne potrebe. Ipak, da pomenemo neke članove ove druge grupe: Tu spadaju razni uređaji, kao što su Psion Series 5, Nokia Communicator, ili BlackBerry.

Klasični mobilni telefoni u 2020. godini

Možda biste pomislili da su klasični mobilni telefoni nestali u potpunosti pod naletom smartfona. Međutim, to baš i nije tačno - naročito su popularni u regionima kao što je podsaharska Afrika, gde su čak i najjeftiniji Android uređaji jednostavno preskupi za mnoge stanovnike.

Takođe je zanimljivo i to što postoji velika digitalna ekonomija usredsređena na klasične mobilne telefone. Najbolji primjer za to je M-Pesa, servis koji služi stanovnicima afričkih država poput Kenije i Tanzanije da šalju i primaju novac putem SMS-a.

Na zapadu, međutim, klasični telefoni zauzimaju nešto drugačiju poziciju na tržištu. Oni su često popularan izbor za starije ljude, koji se ne snalaze baš najbolje sa tehnologijom.

Tu je i element nostalgije. Mnogi savremeni telefoni su jednostavno unaprijeđene verzije ranijih uređaja. Primer za to je Nokia, koja ima modernizovane verzije modela 3310, 8110 i 5310. Sve su to i dalje "osnovni" telefoni, ali sada imaju ekrane u boji, mogućnost muzičke reprodukciju i fotografisanja.

Vjerovatno se ovakvi telefoni koriste kao rezervna varijanta, ili u okruženjima u kojima bi smartfon mogao biti oštećen, kao što su muzički festivali.

Negdje na pola puta

Postoje uređaji, međutim, koji se nalaze negdje na sredini, između klasičnih telefona i smartfona. Oni funkcionišu uz pomoć operativnog sistema koji se zove KaiOS.

Ovi telefoni često podsjećaju na uređaje prije smartfona i sadrže funkcije poput fizičke tastature. Međutim, oni takođe imaju i funkcije karakteristične za smartfone, kao što su Play Store, Web Browser ili Voice Assistant.

Sve u svemu, klasični mobilni telefoni uskoro bi mogli još više da budu potisnuti, usljed sve većeg razvoja KaiOS, ali i Android Go projekta, Androidovog pokušaja da dovede svoj OS na slabije uređaje.

Izvor: Vijesti