10-12-2021

Nelegalno ili polulegalno posluje 30 odsto privrednika

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) je tokom ljetnje turističke sezone obavila preko devet hiljada inspekcijskih nadzora, pri čemu je 30 odsto privrednika zatečeno da posluju nelegalno ili polulegalno.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Osim što su inspektori donijeli 168 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, izdali su i prekršajne naloge u vrijednosti od gotovo 1,4 miliona EUR, navodi se u Informaciji o djelovanju UIP tokom ljetnje turističke sezone, koju je razmatrala Vlada, pišu Dnevne novine.

UIP je kontrolisala 17 hiljada zaposlenih i izdala 254,31 hiljadu EUR prekršajnih naloga, jer je, između ostalog, zatečeno 399 radnika angažovanih na crno. Riječ je o neprijavljenih 79 domaćih i 320 stranih državljana, pri čemu je njih 53 nakon intervencije inspekcije uvedeno u zakonito poslovanje.

Prilikom kontrole kupališta evidentirano je desetak onih koji posluju bez odobrenja i to po dvije plaže u Budvi i Kotoru, jedna u Tivtu i pet u Herceg Novom.

Nepravilnosti su utvrđene i u poslovanju hotela i ugostiteljskih objekata, a zatvoreno je i 11 trgovina i to većinom zbog rada nedjeljom. U zaključku se navodi i da je nakon preventivnih mjera i ukazivanja o nepravilnostima u kontrolnim pregledima u ostavljenom roku od 80 do 90 odsto slučajeva postupano po zakonu.