27-01-2020

Nema opasnosti: Turisti iz Kine koji borave u Budvi nijesu zaraženi

Nakon obavještenja prispjelog od nadležnih zdravstvenih službi sa teritorije opštine Budva, epidemiološke ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom izvršile su epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine koji su prijavili određene respiratorne tegobe.

Nema opasnosti: Turisti iz Kine koji borave u Budvi nijesu zaraženi | Radio Televizija Budva

Saopštenje Instituta prenosimo integralno:

"Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja.

Prema epidemiološki obrađenim izjavama ni jedan od pacijenata nije boravio u najpogođenijem gradu Vuhan niti u pokrajni Hubei 14 dana prije pojave simptoma. Istovremeno nisu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom što su prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) glavni epidemiološki kriterijumi sumnje. Pomenuti turisti nisu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzor nad 2019-nCoV.

Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom.

Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Sumnje na infekciju novim koronavirusom nisu niti neuobičajeni niti neočekivani događaji imajući u vidu razvoj događaja poslednjih nekoliko dana u svijetu - sa slučajevima infekcije sa 2019-nCoV prijavljenih u državama izvan Kine.

Činjenica da je sprovedena epidemiološka obrada sumnji, dokazuje da otkrivanje i istraživanje obolijevanja od novog koronavirusa funkcioniše u Crnoj Gori, pokazujući visok nivo spremnosti za sprečavanje i kontrolu mogućih infekcija sa 2019-nCoV.

Podsjećanja radi, do sada (zaključno sa 26. januarom 2020.) su u Evropi registrovana samo tri slučaja obolijevanja i to u Francuskoj kod putnika u međunarodnom saobraćaju koji su putovali u Kinu. Zaključno sa 26. januarom ukupno je registrovano 2026 slučajeva od čega u Kini 1988 a u 38 u drugim državama svijeta. Broj registrovanih smrtnih slučajeva je 56 – svi u Kini.

Povodom akutelne epidemiološke situacije održaće se press konferencija u Institutu za javno zdravlje Crne Gore sa početkom u 13:00h " zaključuje se u saopštenju.