12-01-2022

Neobičan hobi Jovane Fuštić: Ljepota epoksidne smole u vještim rukama

Budvanka Jovana Fuštić po o struci je diplomirani turizmolog, a po zanimanju službenik za javne nabavke, ipak Jovana je u duši jedna kreativna osoba koja uživa u stvaranju ručno rađenih predmeta za dekorisanje enterijera, ali i fotografiji i šminkanju. Ona stoji iza brenda "Evin dizajn", a bavi se izradom predmeta od epoksidne smole. Ovo je priča o ljepoti i kreativnosti u njenim rukama.



Sve je počelo od interneta, gdje pronašla inspiraciju za početak.

"Slučajno sam na you tube-u pronašla video u kom prave podmetače za čaše od epoksidne smole, odmah sam se oduševila i pronašla gdje ima da se kupi oprema koja je potrebna za izradu istih. Recimo da je od ideje do porudžbine materijala prošlo pet minuta", kroz osmijeh priča Jovana, za portal RTV Budva.



Nažalost, kako je istakla, kalupi, pigmenti i ostali potreban materijal nemaju da se kupe u Crnoj Gori, a ona nam je pojasnila i šta je to epoksidna smola.

" To je smjesa koja se sastoji od smole i učvršćivača. Kada se te dvije komponente pomiješaju nastaje čist i providan material u tečnom obliku. Smola se izliva u kalupe, zatim se brenerom uklanja vazduh iz smjese i nakon toga se suši na sobnoj temperaturi nekoliko dana", navodi ona.



Pinterest kao idejni dosluh

"Obožavam Pinterest, ali najčešće kad počnem da pravim predmet on ispadne potpuno drugačije od prvobitne ideje. I da, svaki predmet je unikatan i ne može se iskopirati", kazala je.

Za izradu predmeta od epoksidne smole potrebmo je u prosjeku od sedam do 14 dana, zbog dugog sušenja smole.

Instagram platforma benefit malih biznisa današnjice



"Po mom mišljenju nije se teško izdvojiti u instagram svijetu, svi koji pokreću svoj biznis imaju priliku da besplatno predstave proizvod, što nije bio slučaj prije društvenih mreža. Samo je bitno uključiti maštu i ne biti kao ostali. Ja volim da vidim nešto drugačije, mislim da smo prezasićeni istim sadržajem. Nije čak bitna ni ta brojka u pratiocima, koliko ono da vas prati vaša ciljna grupa, odnosno neko ko će stvarno naručiti proizvod ili uslugu od vas", ističe Jovana.

Ona nam otkriva da su kupci njenih porizvoda uglavnom ljubitelji opremanja doma i oni koji žele nekom da poklone unikatan ručno izrađen predmet, te da bi od ovog hobila moglo i da s eživi.



"Može da se živi od ovoga, ali ako Vam hobi preraste u posao, jer svaki predmet zahtijeva puno vremena i truda", pojasnila je.

Ipak s obzirom da je zaposlena za ovo joj preostaje previše vremena, pa će se sve zadržati samo u okvirima hobija u slobodno vrijeme.

"Ne planiram proširenje brenda, ali uživam u stvaranju i Evin dizajn je nastao iz čiste ljubavi i zadovoljstva, nikako zbog zarade", zaključila je Jovana u razgovoru za naš portal.

Link do Jovanine stranice Evin dizajn



Na kraju ove priče pozdravljamo kreativnu Jovanu i želimo da joj um i dalje bude pun mašte, a ruke vještine.

D.P.