18-01-2018

Nipošto ne bi trebalo da zadržavate kijanje

Nikada, nipošto ne pokušavajte da zadržavate kijanje. Pogotovo ne zapušavanjem nosa i usta, jer biste zbog toga mogli da završite u hitnoj pomoći.

Nipošto ne bi trebalo da zadržavate kijanje | Radio Televizija Budva

Jedan, inače zdrav, 34-godišnji Britanac osjetio je bol u grlu, posle koga je počeo da kija. Pokušao je da spriječi kijanje zapušiviši usta i nos.

Do momenta kada je stigao kod ljekara, sasvim je izgubio glas i jedva da je mogao da guta. Doktori koji su ga pregledali mogli su da čuju pucketave zvuke koji su se prostirali od njegovog vrata pa do grudnog koša, piše Gizmodo.

Kasniji pregled i snimanje su pokazali da je silina "obrnutog" kijanja čoveku probušila ždrelo, dio grla ispod usta i nosa ispred jednjaka i grkljana.

Zbog visokog rizika od infekcije vrata i grudi, čovek je primljen u bolnicu i stavljen na infuziju.

Imao je sreće, budući da je posle sedam dana njegovo grlo bilo dovoljno zaliječeno da je mogao da bude skinut sa infuzije, pa je ubrzo pušten kući - uz instrukcije da više nikada ne zadržava kijanje.

Doktori ističu da je, iako su ovakvi slučajevi veoma rijetki, zadržavanje kijanja dovodilo i do opasnijih posledica kao što su probijanje bubnih opni i pucanja krvnih sudova mozga, što može da ima i fatalne posledice.