10-08-2017

NTO: Lijepi i pozitivni utisci turista najbolji odgovor na negativnu medijsku kampanju

Zemlje konkurenti u turizmu veoma često ne biraju sredstva da turistički talas što više zapljusne njihovu zemlju i zato je i prisutna i izvjesna antipropaganda, međutim uprkos tome crnogorski turizam se odvija blagom uzlaznom linijom i možemo sa puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu, o čemu svjedoče i pozitivni rezultati ostvareni u prvom dijelu godine, navode iz NTO

NTO: Lijepi i pozitivni utisci turista najbolji odgovor na negativnu medijsku kampanju | Radio Televizija Budva

Od početka godine u Crnoj Gori je evidentan porast broja turista i ostvarenih noćenja u odnosu na prethodnu godinu.

"Posebno nas raduje činjenica da smo imali više nego uspješnu predsezonu, ali i to što tokom glavne sezone bilježimo pozitivne rezultate. Za prvih šest mjeseci u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju boravilo blizu 349.000 turista (18% više), a ostvareno je skoro 1.212.000 noćenja, oko 15% više u odnosu na isti period prethodne godine. Kada govorimo o ruskom tržištu, prema zvaničnim statističkim podacima u hotelskom smještaju tokom prvih šest mjeseci ove godine boravilo je blizu 30.000 turista iz Rusije, što je za oko 14 % više u odnosu na isti period prethodne godine. Broj ostvarenih noćenja turista iz Rusije u hotelskom smještaju je i više nego učetvorostručen, oni su za prvih šest mjeseci ostvarili preko 179.000 noćenja. I podaci Aerodroma Tivat pokazuju porast broja putnika i aviona iz Rusije. Tokom prethodna dva mjeseca (jun i jul), prema podacima Aerodrom Tivat, bilježi se prosječan rast prometa putnika sa ovog tržišta do 22% i rast prometa aviona do 20 %. Samo tokom prethodne sedmice na Aerodrom Tivat doputovalo je 13.000 putnika iz Rusije, što je 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a obavljeno je 68 rotacija što je za 16% više u odnosu na isti period prethodne godine", istakli su iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Pored dobre posjete, kako su naglasili, evidentno je da iz godine u godinu bilježi rast smještajnih kapaciteta i u hotelima i u privatnom smještaju.

"Samo tokom prethodnih godinu ipo dana otvorena su 33 nova hotela, većina visoke kategorije. Prema našim informacijama hotelijeri su zadovoljni bukingom i postoji mogućnost da neki od hotela bilježi pad prometa sa nekog tržišta, ali svakako promet jednog ili manjeg broja hotela ne predstavlja mjerodavan parametar kada govorimo o turističkom prometu na nivou Crne Gore o čemu govore i pomenuti podaci. I podaci drugih nadležnih institucija graničnih prelaza, nacionalnih parkova za ovih šest mjeseci pokazuju kontinuirani rast u odnosu na prethodnu godinu.Turistička privreda je ove godine spremno dočekala turističku sezonu sa kvalitetnom pansionskom i vanpansionskom ponudom, lokalne turističke organizacije obogatile su kulturno zabavni program u svojim gradovima, mnogi problemi koji su bili prisutni prethodnih godina značajno su smanjeni. O tome najbolje govore i podaci turističkog Call centra Nacionalne turističke organizacije koji je u prethodnom periodu zabilježio značajno manji broj žalbi u odnosu na prethodnu godinu", saopštili su iz NTO.

Prema njihovim riječima, ni u mnogo jačim i razvijenijim turističkim sredinama ne postoji turistička sezona koja se realizuje bez ijednog propusta, ali, kako su naglasili, utisci na terenu ukazuju da te negativnosti nijesu alarmantne.

"U vremenu ekonomiskih recesija velika je borba za što veći dio turističkog kolača. Zemlje konkurenti u turizmu veoma često ne biraju sredstva da taj turistički talas što više zapljusne njihovu zemlju. Zato je i prisutna i izvjesna antipropaganda, međutim uprkos tome crnogorski turizam se odvija blagom uzlaznom linijom i možemo sa puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu, o čemu svjedoče i pozitivni rezultati ostvareni u prvom dijelu godine. Svaka kampanja, uvijek nađe put do onih koji je u manjoj ili većoj mjeri prihvate. Naše je da se suprostavimo samo na jedan način: istinom i kvalitetom što je najbolje oružje kako bi se minimizirali negativni efekti kampanja. Zahvaljujuci kvalitetu i raznovrsnosti ponude koja može zadovoljiti potrebe turista sa različitih tržišta i naše marketing aktivnosti umjerene su na različite ciljne grupe po tržištima. Nova tržišta, prije svega zapadne i sjeverne Evrope su naš prioritet i uz aktivnosti koje realizujemo vezano za nove ponude i uz poboljšanje dostupnosti utiču da se struktura turista mijenja, iako su još uvijek u špicu sezone dominantni turisti iz regiona i Rusije. Marketinške aktivnosti Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija usmjerene su na promovisanje naše ponude a u pravcu privlačenja većeg broja turista. Sigurni smo da će i ove godine svi gosti prenijeti lijepe i pozitivne utiske iz Crne Gore što je ujedno i najbolji odgovor na negativnu medijsku kampanju o turističkoj sezoni u Crnoj Gori", zaključuju iz NTO.