08-02-2023

Obilježeno 12 vjekova od prenosa moštiju Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora

Na današnji dan 2009. godine u Kotoru je obilježeno 12 vjekova od prenosa moštiju Svetog Tripuna iz Carigrada u Kotor i 12 vjekova Bokeljske mornarice.

Obilježeno 12 vjekova od prenosa moštiju Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora | Radio Televizija Budva

Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru, Foto: Shutterstock

Davne 809. godine u Kotor su stigle mošti svetog Tripuna, zaštitnika grada i Kotorske biskupije. Brod je u kotorski zaliv dopratio opat Svetog Jurja. Upravo zbog toga u prvoj knjizi biskupskog arhiva, iz 1431., navodi se stari običaj da svakog 13. januara u godini svetu misu služi opat Svetog Jurja.

U narodu je za ovu misu odomaćen naziv Karike, koji potiče od italijanske riječi “incaricare” što znači zadužiti. Od XV vijeka na Dan karika bira se mali admiral, koji će izreći Lode – pohvale Svetom Tripunu 27. januara. To su jedine pohvale svecu, koje su do danas sačuvane na istočnoj obali Jadrana.

U arheološkim istraživanjima krajem 1840. pronađen je sarkofag s latinskim natpisom Andree Saracenisa, Kotoranina, i njegove žene Marije, koji je otkupio mošti Svetog Tripuna od mletačkih trgovaca i njemu u čast u Kotoru sagradio prvu crkvu početkom IX vijeka.

Temelji te crkve otkriveni su u arheološkim istraživanjima poslije katastrofalnog potresa 1979. godine. Osim toga, sačuvan je i dio parapetne ploče iz IX vijeka na kojoj je latinski natpis, koji pominje biskupa Ivana i navodi datum, mjesec i godinu – 13. I 809. koji i faktički potvrđuje datum prenosa mošti zaštinika grada Kotora, Svetog Tripuna.

Iste godine kada su mošti Svetog Tripuna stigle u Kotor osnovana je i bratovština pomoraca, najstarija na svijetu, koja još uvijek postoji - danas poznata pod nazivom Bokeljska mornarica.
Bokeljska mornarica je sačuvala tradicionalne kostime i oružje, a uvijek povodom svečanosti Svetoga Tripuna igraju srednjevjekovno kolo.

Izvor: radiokotor.nfo