28-12-2017

Od iduće godine Whatsapp neće raditi na određenim telefonima

Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp od 1. januara 2018. godine više neće biti dostupna na pametnim telefonima koji imaju operativne sisteme Windows Phone 8 i starije, BlackBerry OS i BlackBerry 10.

Od iduće godine  Whatsapp neće raditi na određenim telefonima | Radio Televizija Budva

Kada smo pokrenuli Whatsapp 2009. ljudi su na drugačiji način koristili mobilne uređaje. Eplova prijaca aplikacija tada je bila stara samo nekoliko mjeseci. Oko 70 odsto svih mobilnih pokretalo je operativne sisteme koji su na tržište stavljali BlackBerry i Nokia", piše u objavi WhatsApp-a na njihovom blogu.

"Operativni sistemi koje nude Google, Apple i Microsoft, a koji danas zauzimaju otprilike 99,5 odsto tržišta, tada su kontrolisali nešto manje od 25 odsto tržišta."

Potpora ovih platformama se gasi jer one više nisu popularne i već neko vrijeme je tako. Podsjećamo, WhatsApp je u junu ove godine prestao raditi na uređajima koje pokreće operativni sistem Nokia Symbian S60.

WhatsApp planira 31. decembra 2018. godine da ukine potporu za uređaje sa operativnim ssitemom Nokia S40, dok će 1. februara 2020. ukinuti potporu za sve mobilne uređaje koje pokreće operativnih sistem Android 2.3.7 i starije.

Iako aplikacija na tim uređajima u ovom trenutku radi, WhatsApp više ne radi aktivno na njoj te bi ona mogla mogla prestati da radi u bilo kom trenutku.