02-02-2020

Oduzeto 36,9 miliona švercovanih cigareta

Krijumčarenje i nedozvoljena trgovina cigaretama cvjeta u Crnoj Gori. Samo u prošloj godini nadležnim tužiocima je procesuirano 45 krivičnih prijava zbog nedozvoljene trgovine ili krijumčarenja akciznim robama cigaretama. Ukupno je oduzeto 36.923.740 komada raznih cigareta.

Oduzeto 36,9 miliona švercovanih cigareta | Radio Televizija Budva

To piše u najnovijem Izvještaju o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera za suzbijanje sive ekonomije, koji je objavljen na sajtu Vlade, piše Dan.

Od navedenog broja procesuiranih krivičnih prijava, specijalnom državnom tužiocu su podnijete dvije krivične prijave. Krivične prijave su rezultat sprovođenja kriminalističkih istraživanja „Kliker” i „Paleta”, usmjerenih prema kriminalnim grupama koje se bave krijumčarenjem cigareta na lokalnom i međunarodnom nivou sa prepoznatim „modusom operandi” isporuke cigareta preko kompanija koje posluju u slobodnoj zoni Luka Bar”, navodi se u izvještaju.

Kako se dodaje, značajan doprinos realizaciji ovih kriminalističkih istraživanja dala je i partnerska služba sa kojom se ostvaruje saradnja kroz potpisani memorandum o razumijevanju.“Ovim istraživanjima presječeno je više krijumčarskih ruta i zaplijenjena velika količina krijumčarenih cigareta (25.490.000 komada raznih cigareta).

Identifikovano je i procesuirano 35 lica među kojima se nalaze i službenici Uprave carina”, piše, između ostalog, u izvještaju.Dodaje se da su od navedenog broja osnovnim državnim tužiocima procesuirane 43 krivične prijave protiv 45 lica zbog počinjena 44 krivična djela.

“Krivične prijave procesuirane ODT-u su realizovane kroz obavještajni projekat „Merlin”, a tokom ovih aktivnosti ukupno je oduzeto 11.503.740 komada raznih cigareta, čija vrijednost iznosi 1.475.682 eura”, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

U toku 2018. godine SDT-u su podnijete tri krivične prijave i 16 izvještaja kojima su dopunjene krivične prijave kojima je prijavljeno 78 fizičkih i 65 pravnih lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa.

“Materijalna šteta obuhvaćena ovim krivičnim prijavama iznosi oko 3.300.000 eura. Aktivnosti su sprovođene kroz kriminalistička istraživanja „Vardar”, „Zeta” i „Klap”, koja su usmjerena prema licima koja se na organizovani način bave krivičnim djelima utaje poreza i doprinosa, kroz izdavanje lažnih faktura, iskazivanjem troškova usluga u uvećanom obimu ili iskazivanjem troškova koji nijesu ostvareni u poslovne svrhe čime su izbjegavali plaćanje poreza na dobit”, piše u izvještaju.