16-06-2020

Odžić apelovao na političke subjekte da se manje bave politikom a više ekonomijom i privredom

Zahvaljujući suficitu i budžetu Opštine Budva, do nedavo su ispunjavane sve finansijske obaveze, vraćanje kredita, reprogram dugovanja i infarastrukturne investicije, međutim, zbog pandemije korona virusa, ali i blokade računa, finansijska situacija u Budvi je, prema riječima sekretara za finansije i v.d. direktora Uprave javnih prihoda Petra Odžića, prilično teška.



Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Odžić je još početkom aprila predočio trenutnu situaciju, ističući tada, da će se, ukoliko epidemija koronavirusa potraje, i ne bude turističke sezone barem do sredine juna, Opština Budva suočiti sa ozbiljnim finansijskim problemima, što se upravo i dešava.

Neosnovana blokada računa Opštine

Što se tiče blokade računa, odnosno skidanja privremene mjere, time se bavi Sekreterijat za pravnu zaštitu, ističući da je po mišljenju pravnika račun Opštine Budva neosnovano blokiran.

"Mora se razmišljati o tome da se u korelaciji sa Vladom Crne Gore ovaj problem riješi. Napominjem, da je pored toga što se u pozadini krije određena politička komponenta, moramo imati u vidu da gotovo 60% čitavog turističkog prometa ide iz Budve, i da nije ni državi u interesu da blokira jednu takvu Opštinu", naglasio je Odžić za Radio Budvu, dodajući da je trenutna finansijska situacija prilično teška, te da će bez zajedničkih napora i državne podrške, kao i početka turističke sezone biti otežano punjenje budžeta.

Četiri puta manje novca od boravišne takse

U tom pravcu govori i podatak da je do 8. juna ove godine po osnovu boravišne takse naplaćeno četiri puta manje novca kako od pravnih, tako i od fizičkih lica u odnosu na isti period prošle godine.

"Naplaćeno je do sada 157.674 eura od čega se na naplatu boravišne takse za privatni smještaj odnosi 77.918 eura. To je višestruko manje nego prošle godine kada smo ukupno na ime boravišne takse u prva dva kvartala naplatili 644.031 eura, od čega se na privatni smještaj odnosi 282.409 eura", istakao je Odžić.

Država mora da pomogne turističke organizacije, jer će njihovi prihodi biti najugoroženiji

On je istakao da je 95% prihoda od boravišne takse naplaćeno u prvom kvartalu kada su granice još bile otvorene, napominjući da dva mjeseca nije bilo jednog registrovanog turiste, te se prilivi nisu mogli ni očekivati.

"Moram da napomenem da će svi prihodi turističkih organizacija biti najpogođeniji, jer, prije svega, zavise od turističke sezone, broja noćenja, broja turista, takođe, od samog profita privrednih društava koji plaćaju članske doprinose. Bojim se da će na neki način, kako lokalnim tako i nacionalnim turističkim organizacijama, država morati da pomogne, jer nas čeka dosta obaveza poslije same korone i poslije svega ovoga na promociji turističkog sadržaja. A sami znate, da ukoliko turističke organizacije nemaju novaca da se reklamiraju, nemate ni prodaju samog proizvoda", kazao je Odžić.

U drugom završenom kvartalu ove godine, prihodi su bili jako loši, takoreći, gotovo da nije bilo priliva.

"Kao što znate u to doba godine se rade određene investicione aktivnosti koje zahtijevaju stalno likvidan račun i konstantne troškove. S obzirom da smo u protekle tri godine uspjeli da konsolidujemo javne finansije, da same prihode podignemo za nekih 20-30%, uspjeli smo jedan dio novca da sačuvamo i da prenesemo na glavni račun trezora za Novu godinu i samim tim smo i za vrijeme pandemije i za vrijeme potpune blokade cjelokupne privrede imali novaca da servisiramo sve tekuće obaveze, da vraćamo kredit koji imamo kod Komercijalne banke, da vraćamo reprogram prema državi, da izmirujemo zarade, i pored toga da završimo sve investicione aktivnosti koje su bile započete prije same pandemije", kazao je Odžić, navodeći završetak kružnog toka u Bečićima i Petrovcu, zatim izgradnju pasarele u Bečićima, kao i niz investicionih projekata koji su od vitalnog značaja za samo funkcionisanje grada.

Bez aktivnog punjenja budžeta svi u problemu

Ukoliko ne dođe do aktivnog punjenja budžeta, odnosno do pokretanja privrede, Opština Budva će kao i svi privredni subjekti biti u velikom problemu zbog nedostatka tekućih priliva.

"Turizam je jedna dosta specifična privredna grana i zavisi od mnogo faktora, a na većinu njih ne možemo da utičemo. Jedan od nazjnačajnih je i otvaranje samih granica, to je prvi preduslov koji još uvijek nije ispunjen. Pored toga, nadam se, da ćemo svi podnjeti jednaki teret, prije svega, mislim da će ugostitelji imati razumijevanja u kakvoj se situaciji nalazimo i kakva je ovo sezona i sami spustiti cijene. Sa druge strane, Opština Budva Morsko dobro i država treba da omoguće određena popuste u plaćanju dažbina. Tu, prije svega, mislim na Morsko dobro. Ja sam u više navrata do sad apelovao da sami zakupi u zoni Morskog dobra moraju da budu sniženi najmanje 30% ukoliko sezona krene, u suprotnom, cijene zakupa moraju biti još niže", kazao je on.

Svi moraju podnijeti teret

Prema njegovim riječima, situacija je dosta kritična i svi moraju podnijeti teret. Ugostitelji smanjenjem cijena, a Opština, Morsko dobro i država smanjenjem dažbina.

"Takođe, da bi se sama privredna pokrenula moramo imati i stimulanse države kroz upumpavanje određene količine novca u samu privredu. Taj novac mora biti jako dobro delegiran i te injekcije moraju da pogađaju u metu. Što to znači, mora se ulagati u realni sektor. Nažalost, imamo malo proizvodnje, ali to što imamo da to pospiješimo, jer sve suprotno bio bi kontra efekat i proizvod inflacije", istakao je Odžić.

U proteklom periodu od mjesec dana kada je bilo sve stopirano, Opština je prihodovala oko 600.000 eura, dok je taj iznos u istom prošlogdišnjem periodu bio čak 3,7 miliona eura, što je za oko 15% manje prihoda u odnosu na isti uporedni period.

"Jako je teško takve gubitke u naplati prihoda istrpjeti, i kažem, imali smo dovoljno akumuliranih sredstava iz ranijih perioda da do sada možemo sve da servisiramo, ali sada je privremenom mjerom blokiran račun Opštine Budva, tako da, iako se sredstva sa računa ne skidaju mi njima ne možemo raspolagati", pojasnio je Odžić.

Manje se baviti politikom, a više ekonomijom i privredom

Zbog trenutne finansijske situacije u kojoj se budvanska opština nalazi, Odžić je apelovao kako na sve političke subjekte, tako i na ostale da se u ovoj situaciji malo manje bave politikom, a da se više okrenu ekonomiji i privredi.

"Imaćemo vremena za politiku, a ukoliko je opet budemo gurnuli u prvi plan, a ekonomiju i privredu u drugi, bojim se da bilo ko da dođe na vlast neće imati sa čime da rukovodi", zaključio je Odžić.




D.B./J.B.