19-07-2019

Odžić: Dobra naplata boravišne takse, inspektori svakodnevno kontrolišu privatni smještaj

U špicu turističke sezone, naplata boravišne takse zaključno sa 10. julom je preko 1.275,000,00 eura za sva lica, odnosno preko 500 hiljada eura kod fizičkih lica.

Odžić: Dobra naplata boravišne takse, inspektori svakodnevno kontrolišu privatni smještaj | Radio Televizija Budva

"Četrnaest timova inspektora koji kontrolišu izdavaoce privatnog smještaja je svakodnevno na terenu, tokom čitavog dana, na pozicijama od Jaza do Kufina i za sada uglavnom djeluju preventivno", kazao je za Radio Budvu u razgovoru sa Jasnom Bezarević, sekretar Sekretarijata za finansije Petar Odžić.

Kako je istakao, zadovoljan je dinamikom naplate i radom inspektora, koji uglavnom djeluju preventivno, a do sada je naplaćeno tek nekoliko kazni na terenu, jer cilj kontrole je uvođenje izdavaoca privatnog smještaja u legalne tokove poslovanja u što većem broju.

Sekretarka Sekretarijata za privredu Slavica Maslovar je naglasila da je na dan 18. jul, na teritiriji budvanske opštine izdato 2.880 rješenja, što predstavlja 31.800 kategorisanih ležaja.

Ova cifra, prema njenim riječima, nije konačna, jer svakodnevno jedan broj rješenja ističe i izdaju se nova.

Najveći problem, kako je dodala, kod privatnog smještaja je nemogućnost registracije ležaja u stambenim zgradama i stanovima čiji su vlasnici uglavnom stranci.

"Takođe, treba napomenuti da nateritoriji opštine Budva ima oko 15 hiljada stambenih jedinica, odnosno, oko 60 hiljada uslovnih ležajeva koji plaćaju turističku taksu", istakla Maslovar.