07-08-2015

Okrugli sto - Lazaret i Kastelo u Petrovcu na Moru

Nakon otvaranja multimedijalne izložbe "Lazaret i Kastelo-nadahnuće i motiv" autora dipl. arheologa Dušana Medina, slijedi drugi dio projekta, odnosno multidisciplinarni okrugli sto "Lazaret i Kastelo u Petrovcu na Moru" koji će se održati u petak, 7. avgusta sa početkom u 20 časova u Spomen domu Crvena komuna. Na njemu će govoriti nekoliko stručnjaka iz domena arhitekture, arheologije, dizajna enterijera, grafičkog dizajna itd.

Okrugli sto - Lazaret i Kastelo u Petrovcu na Moru | Radio Televizija Budva

Organizator i pokrovitelj projekta je JU Muzeji i galerije Budve.

Učesnici i teme:
1. dr Mila Medigović Stefanović, kulturni istoriograf - Kastel Lastva, Lazaret i petrovačko pristanište
2. mr Mladen Zagarčanin, dipl. arheolog - Rimska i ranovizantijska vila u Petrovcu kao nukleus srednjovjekovne Lastve
3. Slobodan Bobo Slovinić, dipl. arh. i slikar - Riblji restoran "Lazaret", Petrovac - opredjeljenje i izbor mikro lokaliteta, koncept unutrašnjeg uređenja prostora
4. Petar Perović, dipl. ing. arh. - Castelo i Lazaret kao ambijentalni palimpset
5. Dobrila Vlahović, dipl. konzervator-restaurator i Žarko Milošević, dipl. istoričar umjetnosti - Kulturno dobro "Ostaci Kastela iLazareta": potencijal ili ograničenje
6. Goran Pajović, dipl. arheolog - Digitalne konture zaboravljenih Kastela i Lazareta
7. Dušan Medin, dipl. arheolog - Lazaret i Kastelo: mogući putevi razmišljanja i istraživanja

Okrugli sto će otvoriti umjetnica mr Milijana Istijanović, kustoskinja Spomen doma Crvena komuna iz Petrovca.
Moderator: Dušan Medin, dipl. arheolog

Ukratko o okruglom stolu:
Multidisciplinarni okrugli sto po pozivu „Lazaret i Kastelo u Petrovcu na Moru“ dio je projekta „Lazaret i Kastelo: nadahnuće i motiv“ koji je ljeta 2015, pod pokroviteljstvom JU Muzeji i galerije Budve, organizovan u petrovačkom Spomen domu Crvena komuna. Ovaj skup tematski se nadovezuje na nedavno postavljenu izložbu kojom su predstavljeni različiti radovi četvorice autora o Lazaretu i Kastelu.

Cilj ovog okruglog stola jeste da se stvori prostor za referentne izlagače koji dolaze iz različitih disciplina da javno govore o najprepoznatljivijim simbolima našega grada – o Lazaretu, nekadašnoj sanitarnoj zgradi, kasnije vojnom centru mjesta, i o Kastelu, starom garnizonu. Iako postoje drugačije interpretacije, prema dominantnim saznanjima koja su prisutna u naučnoj i široj javnosti, ovi objekti su, uz saglasnost Bankade (lokalnog sistema vlasti), ograđeni u XVI vijeku od strane mletačke uprave koja je ovim krajem stoljećima vladala.

Danas je Lazaret reprezentativan ugostiteljski prostor, a ostaci Kastela su lijep vidikovac i omiljeno mjesto posjetilaca Petrovca, na kome se nalazi spomenički kompleks podignut u čast palih mještana – Paštrovića tokom antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Teme sa kojima ćemo se upoznati na okruglom stolu odnose se, između ostalog, na brojne mogućnosti i izvore koje možemo konsultovati prilikom specifičnih i holističkih istraživanja Lazareta i Kastela, njihove prošlosti, sadašnjosti, izgleda, arhitekture, namjene... Dalje, biće riječi o antičkoj, srednjovjekovnoj i, posebno, novovjekovnoj Lastvi / Kastel Lastvi u kojoj nastaju i, u svojim primarnim funkcijama, najvećim dijelom i postoje ova dva objekta. Pažnja će biti posvećena i nekadašnjem i savremenom petrovačkom pristaništu (portu), kojima se pokušavalo „ukrotiti“ more oko ostataka Kastela i Lazareta, te omogućiti lagodniji pristup i sa morske strane.

Govoriće se i o stanjima objekata tokom njihovog viševjekovnog trajanja, o arhitektonskim i drugim projektima koji su realizovani na Lazaretu i Kastelu, kao i onima koji nijesu. Lazaret i Kastlo, iako proglašeni kulturnim dobrom još sredinom XX vijeka, od tada pa do danas pretrpijeli su brojne intervencije u spoljašnjem i unutrašnjem izgledu, nerijetko neadekvatne, o čemu će se, takođe, diskutovati. Kao i o prošlosti, tako i razmišljenje i dijalog o sadašnjosti i budućnosti ovih zdanja mogu da budu inspirativni i plodotvorni. Prije svega, smatramo da je ono neophodno za zajednicu koja savjesno i brižljivo postupa sa svojim resursima, i koja stalno traži i pronalazi mogućnosti da domaću kulturnu baštinu „oživi“, reaktuelizuje i približi potrebama savremenog čovjeka.

S obzirom na to da je, koliko znamo, u pitanju prvi okrugli sto organizovan o Lazaretu i Kastelu, ova važna tema za naš grad, pa i šire prostore, dobija na dodatnoj pažnji i značaju. Smatraćemo skup uspješnim ukoliko izlaganja i prateće diskusije budu doprinijeli rasvjetljavanju postojećih i postavljanju novih pitanja, kao i ukazivanju na drugačije i kreativnije mogućnosti, pristupe i „čitanja“ Lazareta i Kastela.