17-03-2023

Opština Budva će nastaviti da pomaže penzionerima kako bi njihov položaj bio na višem nivou

Redovna godišnja Skupština Udruženja penzionera Budve, održana je u srijedu u prostorijama Udruženja na kojoj se govorilo o aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju.


Foto: Arhiva

Dnevni red je imao sedam tačaka, a pored predsjednika Udruženja Nikole Zeca, govorili su i predsjednik SO Budva Nikola Jovanović, v.d. sekretara za lokalnu samoupravu Darko Čelebić, kao i predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore Branko Vešović.

Na samom početku Skupštine održano je minut ćutanja u čast svim penzionerima koji su izgubili život tokom prethodne godine. Kako kaže predsjednika Udruženja penzionera Budve Nikole Zeca na Skupštini se predstavlja izvještaj o radu za prethodnu godinu ali se i upoznavaju svi prisutni sa problemima koji se moraju rješavati.

"Naši su rezultati kao i svake godine dosta siromašni, ali sve gledamo u pozitivnom smislu. Pomažemo socijalno ugroženu penzionersku populaciju, koliko god možemo. Organizujemo i druge stvari, izlete, odmore i rekreacije, i sve ono što traže penzioneri mi moramo na neki način ispuniti", istako je u Polisu Zec.


Foto: Printcreen

Najviše pažnje je posvećeno pitanju standarda penzionera, u odosu na prethodne godine, situacija se poboljšala ali penzioneri su kako dodaje Zec, i dalje najsiromašniji.

"Status što se tiče visine penzije, jeste malo poboljšan. Međutim, kakva je inflacija, ne možemo pratiti te troškove. Nego smo uvijek najsiromašnija populacija u Crnoj Gori. Stalno smo imali pomoć za tu populaciju, koja je na ivici socijalnog statusa, a mi sada još uvijek nismo dobili ništa. Svake godine smo dobijali po 4 il 5 hiljada, da pomognemo te penzionere. Nekada smo dobijali iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, preko fonda PIO i Saveza za udruženje penzionera, ali danas toga nema. Sami se snalazimo, u okviru lokalne uprave, ali i od neke članarine i pomažemo penzionere", istakao je on.

Predsjednik SO Budva Nikola Jovanović u svom obraćanju je kazao da je ponosan na saradnju između Opštine Budva i Udruženja. Pored Senior kartice i besplatnog prevoza za penzionere, Opština će nastaviti da pomaže kako bi njihov položaj bio na višem nivou.

Nakon Jovanovića prisutnima se obratio predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore Branko Vešović.

Pored svih problema sa kojima se suočavaju vedar duh i humor nije izostao na Skupštini penzionera.

"Ima nešto dobro i u tome što su nam džepovi plitki, svi ćemo postati vitki. Situacija je povoljna kako se čini meni, svi će penzioneri postati manakeni", kazao je penzioner Rajko Joličić.

D.Č.