24-07-2022

Originalan recept za špagete karbonara

Špagete karbonara je italijansko jelo od tjestenine i smatra se gotovo nezaobilaznim u rimskoj kuhinji. Priprema se na jednostavan način, veoma je hranljivo i prilično jakog ukusa.

Originalan recept za špagete karbonara | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Sastojci:

200 g špageta

2 žumanca

100 g suve mesnate slanine

200 ml svježe tečne pavlake

40 g izrendanog parmezana

50 g izrendanog tvrdog žutog sira

1 kašičica svježe mljevenog bibera

2 čena bijelog luka

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica soli

1 kašika isjeckanog peršuna

U nekim receptima za ovo jelo se pavlaka isključuje, u nekima se, naprotiv, dodaje. Poznavaoci kažu da se u rimskoj oblasti, u kojoj je nastalo jelo, koristi sir od ovčijeg mlijeka "pekorino romano", umejesto parmezana koji se pravi od kravljeg mlijeka. Takođe kažu da se ne koristi pančeta već slanina "guanciale", koja dolazi od svinjske pozadine, dok je pančeta s donjeg srednjeg dela.

Priprema:

Staviti špagete da se kuvaju u skladu sa uputstvom. Taman toliko vremena će biti potrebno da završimo ostale korake iz recepta. Oprati i isjeckati peršun. Pomešati žumanca s pavlakom, solju i biberom, pa dodati peršun. Dodati izrendane sireve i lijepo promješati, pa ostaviti po strani. Isjeckati slaninu. Ugrijati kašiku ulja na srednje jakoj vatri, pa staviti slaninu da se prži, stalno miješajući. Staviti čenove bijelog luka u komadu, ali prethodno ih blago pritisnuti da bi se raspukli i pustili svoju aromu. Kada slanina postane staklasta skloniti je s vatre i ocijediti višak masnoće, a kašika-dve svakako neka ostane. Vruće, ocijeđene, špagete pomiješati s vrućom slaninom i na to sipati već umućen preliv sa žumancima i sirom. Ne kuvati, samo brzo miješati da se žumanca ne bi zgrudvala. Na ovakav način će biti termički obrađena i sigurna za jelo. Sir će se otopiti i dati kremastu strukturu karbonari.

Zanimljivo je da je ovom jelu posvećen i igrani film "La karbonara" koji je 2000. godine režirao Luiđi Manji.

(Žena)