01-03-2023

Osmočlana porodica živi od 300 eura socijalne pomoći

Da kuća nije tijesna gdje čeljad nijesu bijesna primjer je osmočlana porodica Nilević iz Kuča koji žive u trošnih tridesetak kvadrata. Oni za sebe kažu da su srećni, jer su uvjereni da je porodica istinsko bogatsvo koje ne propada. Ipak njihova svakodnevica i nije baš laka sa 300 eura socijalne pomoći.

Osmočlana porodica živi od 300 eura socijalne pomoći | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Nakon što se Luka zaljubio u Anđelu dobili su Marka, Vasilija, Teodoru, Anastasiju, Slađanu pa i Aleksandra. Za porodicu Nilević iz Kuča nema dileme šta je sreća.

“Djeca su najveće bogatsvo, kad su oni srećni i mi smo. To je nešto najljepše u životu”, kaže za TVCG Luka Nilević.

Nilevići kažu da nijesu planirali puno djece, ta sreća i blagoslov sami su se dogodili.

“Tako se desilo nije mi padalo na pamet da ćemo imati ovoliko djece”, kaže Anđela Nilević.

“Probali smo život u gradu to nismo mogli izdržati, plaćanje stana onda smo došli ovdje, ali i ovdje je bez stoke nemoguć život, nemoguće je prehraniti djecu”, ističe je Luka.

I tako njihova topla porodična priča ima i drugu stranu.

“Živimo od socijalne pomoći ona iznosi 300 eura što je mnogo manje od potrošačke korpe, mislim da nam može biti za nekih nedjelju dana za potrebe djece, za hranu samo, da ne pričamo nešto drugo. Gledam ako ima nekog posla privatno da zaradim”, priča Luka.

Organizacija ove mnogočlane porodice nije lak posao no gdje je ljubav tu je i snaga.

“Treba mi četiri hljeba da ispečem jer ovdje nema prodavnice no ja mijesim. Znači po čitav dan se mora spremati”, ističe Anđela.

“Dešava se da ponekad za doručak kad idu u školu nemaju doručak. I to nam je najteže. Treba spremiti sendviče, a od čega spremiti da bi oni pošli u školu”, ističe Luka koji se nada boljim danima.
U cijelom selu Nilevići nemaju društvo za igru mada, kako kažu, sami su sebi uglavnom dovoljni.
“Nama nikad nije dosadno, srećan sam što imamo ovoliko sestara i braće”, kaže Vasilije za TVCG.

Nilevići žive u jednosobnoj kući bez kupatila i svakodnevicu im otežava i to što nemaju ni vodu. Sa druge strane kuće je stala u kojoj su krava i kokoške.

“To nam je dosta teško, dnevna soba je jako uska, jedna soba, onda je najteže zbog učenja, hoće svako dijete da sjedne posebno, to je pet đaka nije nimalo lako. Dosta teški uslovi, nemamo ni vodu onda i kupatilo da ne pričam. Bez vode smo imamo bunar, preko zime ima vode, ljeti presuši, čeka se cistijerna, donosimo vodu u bidonima”, priča Luka.

Borba s nemaštinom njihova je realnost. No ovi ljudi uvjereni su da je porodica istinsko bogatsvo koje ne propada.

“Naravno da smo srećni, porodica je najveće bogatsvo i kad su nam oni veseli i nasmijani i mi smo srećni. To je nešto što je nezamisliv osjećaj nešto najbolje u životu”, ističe Luka.

Njegova supruga Anđela kaže da joj je zdravlje djece najvažnije.

“Kad je ima zdravlja ima svega. Meni je srce puno koliko god da je nekad teško”, kaže Anđela.

“Nadamo se dobru, najbitnije je da su oni zdravo poslagaće se te kockice i bog će pomoći”, zaključio je Luka.

Izvor: rtcg