27-09-2023

Otvorena memorijalna izložba fotografija „Italija kakvu još niste upoznali” autora Nemanje Bogdanovića

Memorijalna izložba fotografija "Italija kakvu još niste upoznali" autora Nemanje Bogdanovića, koju je JU Muzeji i galerije Budve organizovala u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, otvorena je sinoć u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”. Izložba je organizovana na inicijativu Nemanjine majke, Snežane Bogdanović, koja je zvanično otvorila izložbu.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Kustoskinja izložbe je Vasilisa Gagović, istoričarka umjetnosti. Prisutnima se obratila mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve i poželjela dobrodošlicu:

„Večeras imam čast da vam se obratim i sa zadovoljstvom, ali i uz sjetu i sa tugom, jer organizujemo, na žalost, posthumnu izložbu mladom vizuelnom umjetniku, arhitekti po struci, Nemanji Bogdanoviću, čiji je život iznenadno prekinut, ali je njegov duh, kako to obično biva, kroz umjetnost i izuzetan talenat koji je kroz nju pokazao i dalje sa nama.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Stoga izražavamo neobično veliko zadovoljstvo da nam je, ovog puta, Nemanja Bogdanović omogućio da kroz njegovu umjetničku fotografiju i njegovo talentom obdareno zapažajuće oko sagledamo i doživimo nama blisku Italiju iz jednog sasvim drugog ugla, ponovo se zbližujući i ostvarujući kulturnu saradnju sa njom. Slava mu, hvala i vječni mir koji svi mi osjećamo dok smo okruženi ljepotama zemlje koju je svom dubinom svoje duše osjetio i kojom je i on, kao i mnogi drugi putujući zaljubljenici bio očaran.”


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Dio govora Snežane Bogdanović, Nemanjine majke:

„Dame i gospodo, dobro veče. Hvala vam što se odabrali da ovo veče provedete sa nama. Želim vam dobrodošlicu na memorijalnu izložbu fotografija moga sina Nemanje Bogdanovića iz Aranđelovca, arhitekte i autora izložbe Italija kakvu niste upoznali. Nemanja na veliku žalost nije više među nama, napustio nas je iznenada u 34-oj godini ali iza sebe je ostavio veliki broj dela koji otkrivaju pre svega širinu interesovanja i radoznalost duha koji je krasio Nemanju.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Na ovim radovima uočljiva je Nemanjina namera da provede, možemo reći, dva konceptualna plana – jedan makro plan, primetan kroz panoramske i pejzažne kompozicije, i sa koje želi prikazati jedna viša pozicija/dimenzija, ali i mikro plan, onaj lični subjektivni koji čini da osetimo ovu zemlju kroz detalje, fragmente, a koji su opet neizostavan deo u kreiranju jedne arhitektonske celine.”


JU Muzeji i galerije Budve