03-06-2023

Otvorena prva izložba ikona i fresaka u proširenoj i virtualnoj stvarnosti „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma”

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, sinoć je u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” otvorena prva izložba ikona i fresaka digitalno obogaćenih u proširenoj i virtualnoj stvarnosti pod nazivom „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma”.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Izložba čiji su autori Marko Kentera i mr Lucija Đurašković je organizovana u saradnji sa LiveView studiom iz Beograda i Turističkom organizacijom opštine Budva. Dio izložbe će biti predstavljen u galeriji „Marko Krstov Gregović” u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu.

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve i koautorka izložbe Lucije Đurašković istakla je da kada se srećno sretnu četiri posebnosti koje svesrdno ulože ono što mogu u određenu zamisao, onda i realno možemo da očekujemo da se desi ovo što se upravo dešava pred nama.

"Zato smo posebno zahvalni Mitropoliji crnogorsko primorskoj i uvaženom mitropolitu Joanikiju na ustupanju ikona i snimanju fresaka, Marku Kenteri za ideju o izložbi, Nemanji Kuljači iz TOB-a za finansijsku podršku, kao i LiveView studiju, odnosno Marku Todoroviću i Jani Rodić, na realizaciji. Takođe se zahvaljujem svim kolegama, posebno Ivani Domazetović za svesrdnu pomoć i angažovanje. Izložba Budvanski manastiri na raskršću milenijuma prva ovakva u Crnoj Gori, već svojim naslovom simbolično ukazuje na osnovnu hrišćansku ideju o vječnom uspinjanju i trajanju bića ljudskog razapetog na raskršću sve veće podvojenosti opipljivog svijeta. Ova Izložba nas tjera u razgovor duše sa Bogom dotičući simbolično sferu proširene realnosti u kojoj sagledavamu unutarnji zavjet o sebe i iznutra i spolja, gdje se novi vidici otvaraju i opet sažimanu u nama samima da nas podsjete ko smo i zbog čega smo ovdje gdje smo. A na to će nas večeras podsjetiti u svojim obraćanjima otvarajući izložbu arhimandrit Pavle, iguman manastira Gradište i g-din Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva", kazala je Đurašković.

Iguman manastira Gradište, arhimandrit Pavle Kalanj bio je ovlašćen u ime mitropolita Joanikija da prenese njegov blagoslov, budući da mitropolit nije mogao prisustvovati otvaranju izložbe.

"Zato prenosim blagoslov mitropolita i iz svih ovih manastira iz kojih su ove ikone izložene. Ova izložba nije uobičajena, ona ima poseban karakter i vidimo da su na savremen način prikazane naše svetinje. Jer za nas su ikone svetinje, mi se pred njima molimo Gospodu Bogu a imaju i svoj veliki kulturni značaj, ne samo za našu crkvu i opštinu nego i šire", kazao je iguman Pavle.

Predsjednika Savjeta za kulturu Opštine Budva, Predrag Zenović u svom govoru istakao je da ovaj događaj zaista obilježava sve one vrijednosti kulture ovoga prostora.

"Mislim da je vrlo važno da za ovo kratko obraćanje istaknem neka svoja tri zapažanja na ovoj izložbi. Prvo je da je ovo prvi u redu projekata kojim se kandidujemo za evropsku prijestonicu kulture. To je veliki projekat kojem stremi opština Budva i nada se da će kroz taj projekat naći jedan drugačiji novi put ka svojoj kulturnoj baštini, ka svom kulturnom biću. Druga je činjenica da je ovo jedan od prvih realizovanih projekata koji su dobili sredstva od TOB-a u okviru konkursa koji se bavio valorizacijom kulturne baštine. U tom smislu me zaista raduje da je sve ono što je turistička organizacija oprijedijelila za kulturu rezultiralo ovakvim jednim projektom…Treće zapažanje je nekako najbliže mom ličnom sentimentu, obrazovanju i biću. Odnosi se na neka filozofska promišljanja suštine, Platonovska pitanja koja se odnose i na svaku ikonu, da li ikona predstavlja biće ili samo sliku nečega vječnog i neprolaznog i suštastvenog", kazao je Zenović.